Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä pohja, laiska tulos

Kilpailukykyvertailuihin pätee samankaltainen virhemarginaali kuin puolueiden kannatuskyselyihin. Siksi kannattaa keskittyä katsomaan, mitkä tekijät ovat Suomen vahvuuksia tai heikkouksia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puolueiden kannatuskyselyitä seuraavat ovat vähitellen oppineet lukemaan myös pienen tekstin: tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Vastaavasti maiden kilpailukykyvertailuja lukiessa kannattaa muistaa kilpailukykytutkijoiden reunahuomautus: maalistojen virhemarginaali on ehkä 5–10 sijaa kumpaankin suuntaan.

Kun sveitsiläinen kauppakorkeakoulu IMD sanoo, että Suomi on 61 maan vertailussa toista vuotta sijalla 20, siitä ei voi päätellä, että tilanne olisi pysynyt prikulleen ennallaan. Sen voi kuitenkin sanoa, että näillä mittareilla Suomi hyödyntää Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa huonommin kykyään vaurauteen, koska muut Pohjoismaat ovat kärkikymmenikössä.

Suomella on hyvä pohja. Koulutus, teknologia, ympäristö ja terveydenhuolto ovat hyvällä tasolla, mutta työmarkkinat ja kotimarkkinat sekä sitä kautta työllisyys ja julkinen talous ovat vertailussa lähempänä häntäpäätä kuin kärkeä.

Niin kauan kuin nämä heikkoudet haittaavat menestystä, täytyy pikalääkkeenä käyttää kilpailukykysopimuksen kaltaisia keinoja paikata yritysten kustannuskilpailukykyä. Se taas on eri asia kuin koko yhteiskunnan kilpailukyky.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat