Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvira sen kertoo: vanhuksen laiminlyönti, kovakouraisuus ja puhuminen kuin teinille ei ole ok

Kaiken muun kestämme, mutta emme sitä, että isä kärsii.

Pääkirjoitus
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Valviran tuore raportti vanhusten kaltoinkohtelusta on julmaa luettavaa: 93 prosenttia vanhainkotien ja palveluasuntojen työntekijöistä oli havainnut työssään vanhusten huonoa kohtelua, kuten laiminlyöntiä, kovakouraisuutta tai epäasiallista tai lapsenomaista kielenkäyttöä.

Minulle raportti on evankeliumia. Se kertoo, että en ole hullu.

Aloin epäillä järkeäni, kun 85-vuotias isäni joutui helmikuussa sairaalaan. Kysymyksiä heräsi päivittäin: Onko tämä normaalia? Onko tämä ok?

Raportti sanoo suoraan: Ei ole!

Niin kauan kuin äiti hoiti isää kotona yhdessä Helsingin kotihoidon kanssa, kaikki oli hyvin. Kotona hänet nähdään isänä, puolisona ja entisenä opettajana, jolta voi tarkistaa pilkkusäännöt tai sen, onko radiosta kuuluva musiikki Beethovenia vai Mozartia. Onhan hän hiljaisempi kuin ennen, mutta sama mies yhtä kaikki.

Sairaalassa hänelle lässytetään kuin pikkulapselle tai töksäytellään kuin teinille.

Onko normaalia, että äitini viettää sairaalassa viisi tuntia päivässä, mutta ei tutustu yhteenkään hoitajaan? Sen sijaan hänestä tulee sydänystävä läheisen kahvilan pitäjän kanssa.

Onko normaalia, että isää paleltaa aina? Onko normaalia, että kotikutoiset neulesukat häviävät jalasta? Onko normaalia, että hoitaja jättää isän puolialasti vessaan ja lähtee hakemaan vaippoja? Että piinaavan kymmenminuuttisen jälkeen hoitaja löytyy kansliasta lörpöttelemästä vaippa kädessä kollegansa kanssa?

Eniten vaivaa se, merkitseekö välinpitämättömyys pikkuasioissa välinpitämättömyyttä isoissa asioissa.

Huhtikuussa isää aletaan kuntouttaa kotiuttamista varten. Hänet kävelytetään rollaattorilla oleskelutilaan ja sidotaan pyörätuoliin, missä hän roikkuu lopen uupuneena äidin tullessa sairaalaan.

Olen valmis opettelemaan kaiken syöttämisestä vaipanvaihtoon, kunhan isä saadaan kotiin. Sairaalasänky on tilattu ja sitä odotetaan.

Eräänä huhtikuun sunnuntaina isä ei suostu syömään. Hänellä on tuskia. Kipulääkettä ei kuulemma voi antaa. Jätän lääkärille soittopyynnön pyytääkseni, että isää ei sittenkään kotiutettaisi. Kaiken muun kestämme, mutta emme sitä, että isä kärsii.

Lääkäri ei vastaa. Sen sijaan hän soittaa varhain aamulla äidille ja kertoo, että isä on kuollut yöllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat