Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiluokka päättää, kuinka tästä jatketaan

Emme tarvitse vihaista ja sisäänpäin kääntyvää keskiluokkaa. Sen sijaan tarvitsisimme avarasti ajattelevaa ja eteenpäin katsovaa keskiluokkaa.

Pääkirjoitus
 
Anu Kantola
Kirjoittaja on viestinnän professori Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Hei kaikki te, jotka poraatte voikukan juuria nurmipläntillänne ja lennätte talvella viikoksi tai pariksi aurinkoon. Te, jotka teette töitä nenä kiinni näyttöpäätteessä ja kinaatte lastenne kanssa läksyjen teosta. Kuten hyvin tiedätte, teitä ei yleensä kukaan noteeraa – puhumattakaan siitä, että joku pitäisi teitä yhteiskunnan radikaalina muutosvoimana. Juuri siksi tämä juttu on teille.

Keskiluokkana pidetään yleensä ihmisiä, jotka eivät pidä itseään työväenluokkana mutta eivät omista tarpeeksi ollakseen yläluokkaa. Maanviljelijöiden määrä on romahtanut ja teollisen työväenluokan voima vähentynyt. Kyselyissä suomalaisista yleensä noin puolet kokee kuuluvansa keskiluokkaan.

Mutta, kuten tiedämme, keskiluokan brändilupaus ei ole erityisen vahva. Keskiluokkaisuus on sohvakalustojen kyräilyä, auton puskureiden hiljaista vertailua ja poikkeavuuksista raportointia.

Oikeasti keskiluokka on yhteiskuntien suuri muutosvoima – se varsinainen vallankumouksellinen luokka. Unelma keskiluokkaistumisesta on saanut ihmiset ja yhteiskunnat vaurastumaan.

Keskiluokka on täynnä muutosta pelkäämättömiä ihmisiä, jotka ovat tehneet lujasti töitä menestyksensä eteen. Keskiluokka on myös globaalin finanssitalouden toivo, jonka kohtaloita finanssianalyytikot seuraavat henkeään pidättäen eri puolilla maailmaa.

Keskiluokkaistuminen on poliittinen unelma, joka pitäisi pitää hengissä. Barack Obama julisti itsensä keskiluokan soturiksi. Hillary Clinton, Donald Trump ja Marine Le Pen – ja nyt myös sisäministeri Petteri Orpo (kok) – puhuvat unohdetun keskiluokan puolesta.

Monia huolestuttaa, että keskiluokka katoaa. Tämä on Marxin vanha väite, mutta veikkaan, että Marx oli väärässä.

Keskiluokan konttoritöiden katoaminen voi olla vain rakennemuutoksen välivaihe. Jos elämä jatkuu, tilalle tulee asiantuntijoita ja palveluita – keskiluokan vahvaa osaamisaluetta. Kyse ei olekaan oikeastaan siitä, onko meillä keskiluokkaa, vaan enemmänkin kyse on siitä, millainen keskiluokka meillä on.

Keskiluokan vanha ydin, konservatiivinen porvaristo, on jo vakavasti uhanalainen. Vappuna kaupungilla vastaan kävelevät kellastuneet poplarit ja valkoiset helmet toivat mieleen liito-oravat, joilla on vielä juuri ja juuri tarpeeksi puita, että ne pääsevät heilahtelemaan puusta toiseen. Nykyisessä keskiluokassa on boheemia ja liberaalia väkeä ja toisaalta syvästi uskonnollisia ja konservatiiveja. Ja sitten ovat talouskriisin pettämät keskiluokat: ne, joiden mielestä on vedettävä jarrusta ja pysäytettävä nykymeno.

Miten keskiluokan kannattaisi toimia?

Keskiluokan kannalta on tärkeintä rakentaa yhteiskunta, jossa keskiluokkaistuminen onnistuu. Tähän mennessä Suomi on keskiluokkaistunut nyt huonoon huutoon joutuneella hyvinvointimallilla. Se on ollut keskiluokkien joukkorahoitusprojekti, jossa on tuettu moninaisilla palveluilla ja etuuksilla sosiaalista liikkuvuutta, työllistymistä ja talouskasvua. Monet ovat jättäneet vanhan luokkansa, kouluttautuneet ja kaupungistuneet.

1960-luvulla keskiluokkaan noustiin kouluttautumisella. Nykyisessä muutoksessa kuka tahansa voi pudota milloin tahansa eikä mikään takaa, että omilla lapsilla asiat ovat paremmin kuin vanhemmilla.

Kun elämää varjostaa putoamisen pelko, voi ajatella, että hyvinvointimallin palvelut ja turvaverkot ovat entistä tärkeämpiä. Siksi keskiluokka on tärkeä: se päättää, haluaako se maksaa veroja ja pitää yhteisiä turvaverkkoja yllä.

Eikö keskiluokassa ole sitten mitään vikaa? Ehkä yksi heikkous sillä tuppaa olemaan. Kun on saatu oma elämä sujumaan, on kiusaus ajatella, että kaikki on ollut itsestä kiinni. Keskiluokka kääntyy helposti sisäänpäin, paistattelee omassa erinomaisuudessaan ja alkaa tylyttää sormi pystyssä alempiaan. Omalla parvekkeella ei ole aina helppo nähdä, että oma nousu on myös yhteisten ponnistusten ansiota.

Jos keskiluokka ajattelee, että kukin pärjätköön omillaan, siitä voi tulla itsensä pahin vihollinen. Emme tarvitse vihaista ja sisäänpäin kääntyvää keskiluokkaa, joka tarrautuu autoritaarisuuteen epävarmuuden keskellä. Sen sijaan tarvitsisimme avarasti ajattelevaa ja eteenpäin katsovaa keskiluokkaa, joka haluaa, että mahdollisimman monella on mahdollisuus pysyä keskiluokassa tai nousta sinne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat