Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistuksen takia ei pidä vaihtaa kansallislaulua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat kirjoittaa kokoomuksessa virinneestä halusta vaihtaa Suomen kansallislauluksi Finlandia-hymni.

”Finlandian puolesta onkin esittää monia hyviä argumentteja. Kansallissäveltäjämme luomus on klassisen musiikin tunnustettu mestariteos ja siten maailmalla verrattomasti tunnetumpi kuin saksalaissyntyisen Fredrik Paciuksen kynästä syntynyt Maamme-laulu. Finlandia kuvaa Suomen kansallista heräämistä ja taistelutahtoa, kuten Pirkanmaan kokoomusnuoret perustelevat.”

”Jos Suomen kansallislaulu valittaisiin nyt ensi kertaa, olisi Finlandia varmasti vahvoilla. Kun kuitenkin Maamme-laulu on vakiinnuttanut asemansa, vaadittaisiin sen vaihtamiseen esitettyjä painavampia perusteita.”

”Kansallislaulujen vaihdokset liittyvät kansakuntien syntyyn tai suuriin yhteiskunnallisiin murroksiin. Vaikka Suomi on monenlaisten taloudellisten ja yhteiskunnallisten haasteiden edessä, eivät sote-uudistus tai kilpailukykysopimus vielä aivan käy kansallislaulun arvoisista mullistuksista.”

”Pirkanmaalaisten mukaan Sibeliuksen Finlandia on sävellyksenä kauniimpi mutta yhteislauluna Maamme-laulua vaikeampi teos. Tämän voi esittää myös Maamme-laulun puoltolauseena. Kansallislaulun on hyvä olla helposti laulettava eli rytmikäs ja selväpiirteinen kappale.”

Pohjalaisen mukaan molemmat laulut ovat suomalaisille rakkaita.

”V. A. Koskenniemi teki sanat Finlandia-hymniin talvisodan innoittamana. Kansallisrunoilijamme J. L. Runeberg kirjoitti Maamme-laulun runon vuonna 1846 jo ennen kansallista heräämistä. Maamme-laulusta tuli korvaamaton instituutio viimeistään sotien aikana. Siinä on yhä syytä pysyä.”

Ilta-Sanomat varoittaa, että Isisin sotilaallinen ahdinko Syyriassa ja Irakissa voi aiheuttaa muualle maailmaan ulottuvan terrorismin aallon.

”Islamilaisen kauhuvaltion syntyminen Lähi-idän muutenkin poliittisesti sotkuiselle alueelle näyttää jäävän toteutumatta, onneksi.”

”Jos joku kuvittelee, että näin päästään eroon koko järjestöstä, erehtyy. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että Isis jatkaa elämäänsä terroristijärjestönä, al-Qaida-tyyppisenä globaalina solukkona. Tästähän saatiin viitteitä sekä Pariisin että Brysselin iskuissa. Iskujen kohteena tulee olemaan koko maailma: kauhua kylvetään laajalti, edelleen myös Euroopassa.”

”Suomessa valmistellaan lainuudistusta, jossa viranomaisille annetaan enemmän mahdollisuuksia tiedustella osana kansainvälistä terrorismintorjuntaa. Lakimuutoksella halutaan lisätä muun muassa verkkovalvontaa.”

”Uudistusta on vietävä ripeästi eteenpäin – ennen kuin Isis muuttuu kostonhimoiseksi terroristijärjestöksi, jolla voi olla iskuihin valmiita jäseniä myös Suomessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat