Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valinnanvapaus sai annoksen realismia

Paikallisista sosiaali- ja terveyskeskuksista on tulossa järjestelmän portinvartijoita, vaikka yksittäisen ihmisen oikeus valintoihin kasvaisi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Milla Takala / Lehtikuva
Helsingissä sosiaali- ja terveyspalveluja on jo alettu koota yhteen. Jatkossa sote-keskuksista on tulossa keskeisiä toimijoita kansalaisten valinnanvapauden toteuttamisessa.
Helsingissä sosiaali- ja terveyspalveluja on jo alettu koota yhteen. Jatkossa sote-keskuksista on tulossa keskeisiä toimijoita kansalaisten valinnanvapauden toteuttamisessa. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Keskeinen kokoomusvaikuttaja, kansanedustaja Ben Zyskowicz kirjoitti HS:n mielipidesivulle alkuvuonna (HS 25.2.) sote-uudistuksesta napakan tekstin, jonka viimeinen lause tiivisti kokoomuksen ehdot sovulle: ”Maakuntahallinto ei tule ilman sotea, eikä sotea tule ilman kansalaisten valinnanvapautta.”

Nykyisen hallituksen ja useiden sen edeltäjien tehtävänä on ollut uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja tuotanto. Nyt hanke on pitemmällä kuin kertaakaan aiemmin. Keskusta on kytkenyt hankkeeseen itsehallinnollisten maakuntien perustamisen ja kokoomus valinnanvapauden. Kovien neuvottelujen jälkeen viime vuoden marraskuussa hallituspuolueet pääsivät kompromissiin, jossa kumpikin sai haluamansa.

Eilen tiistaina selvityshenkilöiden ryhmä luovutti sosiaali- ja terveysministeriölle odotetun raporttinsa valinnanvapaudesta ja monikanavarahoituksen yksinkertaistamisesta. Raportti osoittaa, että poliittiseen päätöksentekoon on valitettavan yleisesti pesiytynyt toimintatapa, josta on jo tehty havaintoja: ensin poliitikot lyövät kiinni jonkin ratkaisun päälinjat ja vasta sen jälkeen asiantuntijat ja virkamiehet ryhtyvät selvittämään, onko sovittu malli toteutettavissa.

Selvityshenkilöiden ehdotusten on tarkoitus toimia pohjana, kun hallitus tekee omia päätöksiään kesäkuussa.

Lähiviikot osoittavat, kuinka tarkkaan hallitus noudattaa asiantuntijoiden esityksiä. Todennäköisesti suuria muutoksia ei tule: sekä keskusta että kokoomus keskittyvät todistamaan omien tavoitteidensa toteutumista. Todellisuudessa molemmat joutuvat tinkimään omista tavoitteistaan. Jos lukee raporttia siitä näkökulmasta, kuinka laaja itsehallinto maakunnille tulee sote-asioissa, vastaus on, että ei lopulta kovin suuri.

Valtio kerää rahat sote-palveluihin ja siirtää ne maakunnille. Valtio määrää, mitkä ovat palvelujen järjestäjän tehtävät. Valtio ohjaa myös palvelujen tuottajia velvoitteilla ja valvonnalla. Maakunnasta tulee valtion tiukassa ohjauksessa oleva käytännön toimija, jonka liikkumatila ei ole kovin suuri.

Valinnanvapaudestakaan ei ole tulossa sellaista joidenkin odottamaa järjestelmää, jossa yksittäinen ihminen poimisi palveluja sieltä täältä kuin annoksia ravintolan ruokalistalta. Paikallisista sosiaali- ja terveyskeskusksista on tulossa järjestelmän portinvartijoita. Oman sote-keskuksensa voi valita kerran puolessa vuodessa, mutta tie muiden palveluntuottajien luo kulkee sen kautta.

Yritykset ja järjestöt voivat perustaa sote-keskuksia, mutta kynnys on melko korkea, koska keskusten täytyy tarjota palveluja yleislääkärin vastaanotosta päihdetyöhön. Yksityinen palveluntuottaja ei siis voi erikoistua vain helppojen asiakkaiden hoitoon.

Selvityshenkilöiden ehdotukset tuovat realismia sote-uudistuksen toteuttamiseen. Valinnanvapauden lisäämisestä tulee tosiasiassa asteittainen oppimisprosessi, vaikka asiaa koskeva laki tulisikin voimaan samaan aikaan muiden sote-lakien kanssa.

Poliittisessa keskustelussa rahoitus on jäänyt vähemmälle huomiolle, vaikka kyse on aivan keskeisestä asiasta.

Selvityshenkilöiden raportti kehittelee malleja, mutta moni iso asia on yhä auki. Miten estetään, ettei maakuntien tehtäväksi tule kaikkien valtiolta saatavien rahojen kuluttaminen? Miten varmistetaan, että verorahoille saa sote-keskuksesta vastinetta? Kannustimien pitäisi ohjata laatuun, tehokkuuteen ja ennaltaehkäisyyn. Kaikki tuskin menee kerralla kohdalleen, joten on hyvä edetä askel kerrallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat