Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palautettaviksi päätyvien turvapaikan­hakijoiden olot jättävät jäljet eurooppalaiseen ihmisoikeus­politiikkaan

Suomen poliisi toimii palautuksissa asiallisesti.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Turvapaikanhakijoiden matka Välimeren yli Eurooppaan on hengenvaarallinen, kallis ja täynnä epävarmuutta siitä, minne päätyy. Saman voi sanoa myös paluumatkasta.

Poliisin otteet ja turvapaikkaprosessissa palautettavaksi päätyvien olot varsinkin Itä- ja Etelä-Euroopassa jättävät jäljet eurooppalaiseen ihmisoikeuspolitiikkaan. Se, miten ja minne käännytettävien ja karkotettavien paluu päätyy, ei ole helppo kysymys Suomessakaan.

Jos turvapaikanhakijoiden määrä on ollut ennätyksellinen, sitä on myös maastapoistamispäätösten määrä. Tänä vuonna päätöksiä on tehty huhtikuun loppuun mennessä 5 500. Kaikki eivät poistu vapaaehtoisesti, se on selvä.

Maastapoistettavien palautuksia valvoo yhdenvertaisuusvaltuutettu. Kyse on palautettavien oikeuksien valvonnasta. Myös poliisille valvonta on tärkeää.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja on osallistunut 20 palautuslennolle, jotka ovat suuntautuneet Irakiin, Albaniaan, Nigeriaan, Kosovoon, Italiaan, Marokkoon ja Angolaan. Mukana on oltu sekä vapaaehtoisesti palaavien kanssa että silloin, kun palautettava ei olisi halunnut lähteä.

Suomen poliisi toimii pääsääntöisesti ammattitaitoisesti, asiallisesti ja sovittelevasti, kuuluu arvio. Vaikka voimakeinoja on joskus käytettävä, poliisi pystyy välttämään tilanteita, jotka provosoisivat väkivaltaan. Huomautettavaakin on, eikä kyse ole vain poliisin toimista.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu kartoittaa tarkemmin esimerkiksi sitä, miten Suomi tunnistaa ihmiskaupan uhrit ja miten heitä kohdellaan turvapaikkaprosessissa. Suomi on esimerkiksi palauttanut ihmiskaupan uhreiksi tunnistettuja nigerialaisnaisia ja heidän lapsiaan Dublin-sääntöjen perusteella Italiaan. Italiassa naiset ovat joutuneet taas prostituoiduiksi.

Kyse ei ole vain siitä, kuinka palautukset tehdään ja mitä sääntöjä noudatetaan. Oleellista on turvapaikkapäätösten laatu ja se, millä perustein päätöksiä tehdään.

Yksi keskeinen kysymys on, mitä Suomi tekee niille, joita ei pystytä lähtömaan suhtautumisen vuoksi palauttamaan, vaikka heitä kuinka kannustettaisiin lähtemään vapaaehtoisesti.

Lainmuutoksella niiltä, joita ei voida palauttaa, vietiin mahdollisuus tilapäiseen oleskelulupaan ja kaikki vastaanottopalvelut. Joukossa on myös lapsiperheitä. Se, miten Suomi näitä järjestelmän ulkopuolella olevia ihmisiä todella kohtelee, on ihmisoikeuspolitiikan testi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat