Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berner ehätti iskemään ennen uusia selvityksiä

Berner väitti vain hakeneensa loogisuutta Finavian hallituksen toimintaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk) toiminta lentokenttäyhtiö Finavian johdannaiskauppojen selvittelyssä jää yhä hieman epäselväksi. Berner kiisti tiistain tiedotustilaisuudessaan väitteen, jonka mukaan hän olisi estänyt Finavian hallitusta ajamasta eteenpäin kanteita johdannaiskaupoilla tappioita aiheuttaneita vastaan. Yhtiö osti johdannaisia, jotka ovat aiheuttaneet 34 miljoonan euron tappiot.

Toisaalta Berner sanoi Finavian hallituksen toimineen asiassa epäjohdonmukaisesti, minkä vuoksi valtio-omistajan edustajalla – Bernerillä – oli enemmänkin velvollisuus kuin oikeus vaatia selvityksiä ja loogisuutta yhtiön hallitukselta.

Finavia päätti keväällä 2015 olla nostamatta vahingonkorvauskanteita johdannaiskikkailuun syyllistyneitä ja entistä hallitusta vastaan. Syksyllä hallitus päätti sittenkin kanteista entistä hallitusta vastaan. Joulukuussa tämä päätös peruttiin.

Jos Berner puuttuu sähläämiseen loppusyksyllä, tuleeko hän silloin kertoneeksi, että yhtiön pitäisi pysyä kevään kannassaan, jonka mukaan kanteita ei nosteta? Ihan tarkkaan vieläkään ei tiedetä, miten Berner asiansa Finavian silloiselle hallitukselle ennen joulukuuta esitti – nyt kuultiin hänen puolustuspuheensa.

Toisaalta myös Berneriltä voisi odottaa raudanlujaa loogisuutta.

Jos Bernerin erityisseurantaan sähläysten vuoksi otettu yhtiö päätti olla nostamatta kanteita, miksi Berner nyt toivoo yhtiön uuden hallituksen selvittävän uutterasti, pitäisikö kanteita sittenkin nostaa? Siis pyörretty kanta pyörrettäisiin.

Tästä jää epäily, että painokas toive syntyi, koska poliisin esitutkinta päätyi juuri äsken sille kannalle, että entinen rahoituspäällikkö ja entinen varatoimitusjohtaja syyllistyivät luottamusaseman väärinkäyttöön ostaessaan spekulatiivisia johdannaisia. Epäillä voi, että poliittinen paine herkisti myös ministeriä toiveeseen.

Valtiontalouden tarkastusviraston tulossa oleva raportti sanoo tihkuneiden tietojen mukaan, että Berner ei toiminut korrektisti. Jos loppuraportti päätyy tähän, Bernerin kannattikin tehdä ennalta ehkäisevä isku: suunnata huomiota kohti sählääjiä ja spekuloijia vastaan – vaikka se johtaisikin pyörtämisen pyörtämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat