Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahtikontti on puolitäysi

Palvelut kelpaavat vientiin, tavara yhä huonommin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomesta lähtevä rahtikontti on joko puolitäysi tai puolityhjä – numeroita voi katsoa kahdella tavalla. Tiistaina julkistettujen Tullin tilastojen mukaan vienti vetää edelleen heikosti. Maaliskuussa tavaravienti romahti kymmenen prosenttia vuoden takaisesta. Sekä määrä että hinta laskivat. Oikeastaan vain sellun ja sahatavaran vienti piti pintansa.

Viime viikolla Tilastokeskus julkisti omia vientiselvityksiään. Niiden mukaan palvelujen vienti kasvoi nopeasti viime vuonna, lisäystä tuli 15 prosenttia vuodessa. Erityisen hyvin veti tietotekniikan palvelujen vienti. Kun tavarakauppa on alijäämäistä, palvelukauppa on selvästi ylijäämäistä.

Jos kontin haluaa nähdä puolityhjänä, voi sanoa, että palvelujen vienti on kokonaisviennistä silti pieni osa. Palveluja vietiin viime vuonna 17 miljardin euron arvosta. Tullin mukaan jo yhden kuukauden tavaravienti oli 4,4 miljardia.

Ehkä kannattaa kuitenkin nähdä kontti puolitäytenä. Palvelujen viennistä jää rahaa Suomen kansantalouteen selvästi suurempi summa kuin tavaraviennistä keskimäärin. Ja risteävät suunnatkin kertovat samaa: tavaravienti menee kohti yhä alempaa jalostusastetta, palvelujen vienti kohti korkeampaa jalostusastetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat