Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voi olla ylpeä opettajistaan

Koulun uudistumisessa opettaja on keskeisessä roolissa ja myös kovassa ristipaineessa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Suomessa opettajan ammatti on arvostettu ja houkutteleva. Jo Ruotsissa tilanne on toinen.
Suomessa opettajan ammatti on arvostettu ja houkutteleva. Jo Ruotsissa tilanne on toinen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Missä ikinä listataan Suomen vahvuuksia, esiin nousee koulutusjärjestelmä. Ja jos Suomea myös jostain säännöllisesti varoitellaan, niin siitä, ettei koululaisten osaamisen tasoa pidä päästää rapautumaan.

Oppilaiden osaamisen lisäksi tärkeää on huolehtia myös opettajien osaamisesta. Pohja on onneksi erinomainen.

Suomalainen opettaja on monessa mielessä harvinaisuus. Suomalainen akateeminen ja tutkimukseen nojaava opettajien koulutus on maailman mittakaavassa ainutlaatuista. Opettajankoulutusjärjestelmä tuottaa osaavia luokanopettajia koko Suomeen. Hyvä koulutus on pitänyt yllä pitkää perinnettä: opettajan ammattia arvostetaan.

Vahvan ammatti-identiteetin merkitys on suuri, ja pitkälti sen ansiosta opettajaopintoihin on hakeutunut lahjakkaita ja motivoituneita opiskelijoita. Ero esimerkiksi Ruotsiin on hurja.

OECD:n tekemän tutkimuksen mukaan Ruotsissa vain viisi prosenttia opettajista kokee, että heidän työtään arvostetaan. Suomessa opettajat kokevat, että työtä arvostetaan, ja uskovat myös vaikuttavansa siihen, miten paljon oppilaat arvostavat oppimista.

Opettajien hyvä koulutus on keskeisiä syitä suomalaisten peruskoululaisten menestykseen muun muassa Pisa-testeissä. Poikkeuksellista on myös se, miten suomalaisia kouluja johdetaan. Rehtoreilla, opettajien esimiehillä, on opettajakoulutus. Moni maa ottaa nyt oppia tästä, samoin kuin suomalaisesta varhaiskasvatuksesta.

Suomalaisen yhteiskunnan perusrakenteita remontoidaan parhaillaan perin pohjin uusiksi. Käynnissä on sosiaali- ja terveydenhoitopalvelujen uudistus, aluehallinnon uudistus ja työelämän pelisääntöjen mullistus. Myös koulu uudistuu.

Nykykoulun mallia haastaa moni iso ja vauhdilla etenevä muutosvoima maahanmuutosta digitalisoitumiseen. Kysymys kuuluu, pystyykö koulu muuttumaan sellaiseksi, että se pystyisi mahdollisimman joustavasti ja avoimesti vastaamaan tiukasti jo digiaikaa elävien ja taustaltaan hyvin moninaisten oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin ja yhteiskunnan muutokseen.

Kouluun kohdistuu paljon paineita. Valitettavasti koulun uudistamista ohjaavat myös nykyhallituksen tekemät koulutusleikkaukset, joilla on suoria ja epäsuoria vaikutuksia kouluun, oppilasryhmiin, opettajankoulutukseen ja opettajiin. Koulutusleikkaukset vaikuttavat myös siihen, miten sitoutuneita opettajat ovat omaan yhteiskunnalliseen tehtäväänsä, jos koulutuspolitiikkaan pettyneitä opettajia on paljon.

Suomalainen yhteiskunta luottaa opettajiin, ja olisi tärkeää, että myös opettajat luottavat yhteiskuntaan ja kykyynsä vastata uusiin haasteisiin. Koulun uudistumisessa opettaja on keskeisessä roolissa ja myös kovassa ristipaineessa.

Yksi osa koulun uudistumista on ensi syksynä kesäloman jälkeen voimaan tuleva uusi perusopetuksen opetussuunnitelma. Se korostaa paitsi oppilaan omaa roolia aktiivisessa ja vuorovaikutteisessa oppimisessa, myös opettajan itsenäisyyttä ja arvostelukykyä.

Opetussuunnitelmauudistuksen lähtökohta on siitä erinomainen, ettei opettajia määrätä uudistumaan. Opettajille ja rehtorille annetaan paljon mahdollisuuksia yhdessä vaikuttaa siihen, kuinka suuria muutoksia kukin koulu omaan oppimiskäsitykseensä tekee ja missä tahdissa. Myös tällainen vapaus ja vastuu on kansainvälisesti poikkeuksellista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat