Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi palkansaajajärjestö kuopattiin virallisesti

Syyt ja tarpeet palkansaajien yhteistyön tiivistämiseksi eivät ole kadonneet mihinkään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Palkansaajajärjestöjen SAK:n ja STTK:n liittojen hanke uudesta keskusjärjestöstä kuopattiin virallisesti keskiviikkona. Liittojen viimeinen yhteiskokous totesi, että uutta keskusjärjestöä ei kyetä perustamaan alkuperäisessä aikataulussa eikä niin laajana kuin alun perin ajateltiin.

Käytännössä hankkeesta oli kadonnut eteenpäin ajava voima aiemmin keväällä. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n liitot alkoivat livetä hankkeesta yksi toisensa perään.

STTK:laiset liittojohtajat vierastivat ihan julkisesti SAK:n liittojen vahvaa poliittista punaväriä. Vaikeaa olisikin ollut kuvitella poliiseja, rajavartijoita tai laivojen konepäällystöä samaan keskusjärjestöön vaikkapa SAK:laisen AKT:n kanssa.

Työmarkkinoiden järjestökenttä elää jatkuvasti. Liittoja sulautuu, ja liitot vaihtavat keskusjärjestöä.

Myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on ollut sitä mieltä, että kehitys vie kohti kahta palkansaajajärjestöä. Fjäderin tulevaisuudenkuvassa ei kuitenkaan siinnä SAK:n ja STTK:n yhdistyminen, vaan STTK:n hajoaminen. Fjäderin visiossa STTK:n liitot siirtyvät joko SAK:n tai Akavan jäsenliitoiksi.

Akava ei ollut yhdistymishankkeessa mukana. Sen liitoista Insinööriliitto oli kuitenkin lähes loppuun saakka tiiviisti hankkeessa osallisena, sillä seurauksella, että hanketta ajanut puheenjohtaja Pertti Porokari syrjäytettiin liiton edustajakokouksessa viikko sitten.

Uutta keskusjärjestöä puuhanneet liitot totesivat yhteisessä tiedotteessaan, että syyt ja tarpeet palkansaajien yhteistyön tiivistämiseksi eivät ole kadonneet mihinkään.

Yhteistyön tiivistämistä palkansaajat tarvitsevat jo sen vuoksi, että työehtosopimusten viidakkoa sietäisi raivata. Nykyään Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenliitot solmivat yhteensä vajaat 300 työehtosopimusta. Sen päälle tulevat vielä julkisen sektorin sopimukset. Kun työtehtävien rajat madaltuvat, vähemmällä määrällä sopimuksia luulisi pärjäävän.

Väljempiin työehtosopimuksiin ohjaa myös työmarkkinoiden trendi, jonka mukaisesti työehdoista sovitaan yhä suurempi osa työpaikoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat