Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rohkaiseva vankeustuomio

Tšadin entisen hirmuhallitsijan joutuminen oikeuteen kertoo hyvää Afrikan kehityksestä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Oikeuslaitoksen väärinkäyttö vastustajien vainoamiseen ja vallanpitäjien suojelemiseen on maailmalla yleistä. Siksi on yhä uutinen, jos kymmenientuhansien ihmisten katoamisesta, surmaamisesta, raiskaamisesta ja kiduttamisesta vastuulliseksi todettu valtionpäämies saa teoistaan vankeusrangaistuksen.

Näin kävi maanantaina, kun Senegalissa toimiva erityistuomioistuin tuomitsi Tšadia 1980-luvulla johtaneen Hissène Habrén elinkautiseen vankeuteen.

Hirmuhallitsijoiden harvalukuisten tuomioon johtaneiden oikeudenkäyntien joukossa tämä oli ensimmäinen tapaus, jossa entinen valtionpäämies joutui Afrikassa oikeuteen toisen valtion syyttämänä. Habré on ollut maanpanossa 1990-luvun alusta. Vuosien työn tuloksena Afrikan unioni ja Senegal pääsivät sopuun oikeusprosessin käynnistämisestä. Habré pidätettiin vuonna 2013.

Tuomio osoittaa, että oikeusvaltioperiaate valtaa vähitellen alaa myös Afrikassa. Prosessi ja sen lopputulos tekevät oikeutta uhreille ja heidän omaisilleen.

Samalla tuomio toivottavasti hillitsee vallanpitäjiä siirtymästä ihmisoikeusloukkauksien tielle. Nyt on saatu ennakkotapaus: edes maanpako ei välttämättä suojele lain kouralta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat