Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työajan kellottaminen ei enää kerro panoksesta

Työpanoksen mittaaminen työaikaa laskemalla on teollisuusyhteiskunnan ajan mittari.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kilpailukykysopimuksessa riittää jännitettävää loppuun asti. On normaalia, että joillakin aloilla takaraja venyy, kuten tällä kertaa Palvelualojen ammattiliitolla. Vakavampi häiriö tuli, kun SAK:lainen Metallityöväen liitto ja työnantajaliitto Teknologiateollisuus keskeyttivät neuvottelunsa.

Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelut katkesivat erimielisyyteen, joka koski työajan lisäämistä palkatta 24 tunnilla vuodessa. Vaikeuksia asia on tuottanut monen muunkin alan neuvottelupöydässä. Variaatioita on kertynyt useita: jossain on luovuttu kolmesta pekkaspäivästä, jossain siirretty ratkaisu yrityksiin. Jossain on luovuttu vuosityöaikaa lyhentävästä tasoitusvapaasta. Kunta-alalla viikoittaista työaikaa on sovittu lisättäväksi puoli tuntia viikossa.

Työajan lisääminen 24 tunnilla vuodessa ei äkkiseltään tunnu kohtuuttomalta. Kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK aiemmin vaati vuosityöajan lisäämistä sadalla tunnilla vuodessa, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies konkretisoi: eihän se tee kuin 24 minuuttia työpäivää kohti.

Samalla tavalla laskettuna kilpailukykysopimuksen mukainen työajan pidennys tarkoittaisi, että työaika pitenisi kuusi minuuttia päivässä. Olen naurattanut EK:n johtajia sanomalla, että olen koska tahansa valmis lisäämään päivittäistä laskennallista työaikaani kuudella minuutilla.

EK on lukuisten lähteiden mukaan ohjeistanut jäsenliittojaan, että työajan lisäys pitää saada kokonaisina työpäivinä, jotta siitä olisi vastaavaa hyötyä. Kuuden minuutin lisäys ei suoraan sanoen tunnu juuri missään. Kolmen vapaapäivän menettäminen sen sijaan tuntuu.

Työpanoksen mittaaminen työaikaa laskemalla on teollisuusyhteiskunnan ajan mittari. Aikansa se toimi: työvuoro alkoi, kun tehtaan pilli vihelsi, ja päättyi, kun pilli vihelsi seuraavan kerran. Työtä tehtiin koneen määräämässä tahdissa.

Enää mittaustapa ei toimi, monestakaan syystä. Yhä harvemmin työ on sidottu työpaikkaan ja -aikaan. Kuinka mittaat toimihenkilön työaikaa, jos työt kulkevat läppärin mukana kotiin? Jos ajattelet työmatkalla mennen tai tullen työasioita, onko se työaikaa vai omaa aikaa?

Tekniikka on edistynyt niin paljon, että jossain autotallissa varmaan kehitellään nuppikohtaista työajan laskuria: päähän sijoitettaisiin anturi, joka osaisi lukea, milloin mielessä ovat työasiat ja milloin muut asiat. Työajan lisääminen palkkaa lisäämättä alentaa tuotantokustannuksia lähinnä suorittavan tason ammateissa, eikä aina niissäkään.

Olennaista on, että jokin ulkopuolinen tekijä – liukuhihna, asiakasvirta tai projektin aikataulu – määrää työtahdin. Kaupan kassan työaikaa voi lisätä, minkä seurauksena lisätyövoiman tarve vähenee.

Tehtaan liukuhihnalla puolessa tunnissa kokoaa ja pakkaa aina muutaman tavaran lisää. Kustannukset tuotettua tavaraa kohden laskevat, joten tavaran hintakilpailukyky paranee. Myös lääkäri ehtii puolessa tunnissa ottaa ehkä kaksi potilasta vastaan.

Vaikka työajan seuranta on yhä olemassa monessa toimistoammatissakin, mikä takaa, että lisääntynyt työaika käytetään juuri työn tekemiseen? Ehkä aika kuluu pikemmin toimistojuoruiluun.

Työajan lisääminen palkkaa korottamatta on epäilemättä talousoppineiden keksintö: yksikkötyökustannukset laskevat, jolloin kustannuskilpailukyky paranee, mutta työntekijän ostovoima ei heikkene.

Tuottavuus ei kuitenkaan aina ole huipussaan maissa, joissa tehdään – virallisesti – pisintä työviikkoa. Kreikassa tehdään tilastojen mukaan pisintä työpäivää Euroopassa.

Työajan pidentämisen vaikutuksia on arvioitu, mutta todennäköisesti ne on laskettu yläkanttiin.

Elinkeinoelämän keskusliitossa on ihmetelty, miten työajan pidentäminen voi olla niin vaikeaa, kun sen lyhentäminen vuosien saatossa on ollut niin helppoa.

Työaikaa on voitu lyhentää, koska työn tuottavuus on parantunut huikeasti. Ei ihmisistä ole tullut monta kertaa ahkerampia kuin ennen. Tuottavuutta on kasvattanut tekniikan kehitys, erityisesti digitalisaatio. Tuotantoon tarvitaan vähemmän käsipareja kuin ennen.

Koneiden aikaansaamasta tuottavuuden kasvusta on työmieskin saanut osansa: palkka on noussut ja työaika lyhentynyt.

On tuottavuuden kasvulla ollut myös kääntöpuolensa: kaikille ei enää riitä töitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat