Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viinipullot ovat liian suuria ja ne kannustavat tissutteluun

Viinien perinteinen pakkauskoko on historiallinen jäänne, jonka valta-asema pitäisi lakkauttaa, kirjoittaa Tuomas Niskakangas.

Pääkirjoitus
 
Tuomas Niskakangas Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja.

Muinaisina aikoina lasinpuhaltajat tekivät sen kokoisia lasipulloja, joita sai kätevästi yhdellä hengenvedolla puhallettua. Näin viinipullojen kooksi vakiintui 0,6–0,8 litraa, joka myöhemmin täsmennettiin 0,75 litraan.

Toisissa historiankirjoituksissa syy viinipullon vakiokokoon voi olla jokin muukin, mutta ainakaan se ei ole terve harkinta.

Viinipullo vastaa noin seitsemää alkoholiannosta. Yhden tai kahden aikuisen kotitalouksissa se on monessa tilanteessa iso määrä.

Pienet, 0,25 tai 0,375 litran, viinipullot ovat tulevaisuuden tuote. Yksin asuminen on lisääntynyt. Viinikulttuuri on kehittynyt. Ihmiset haluavat maistella, ja hinnan sijasta korostuu laatu. Pienten pullojen edulliset kappalehinnat kannustavat kokeilemaan erilaisia tuotteita.

Viinien perinteinen pakkauskoko on historiallinen jäänne, jonka valta-asema pitäisi lakkauttaa.

Trendi on pistetty merkille Alkossa. Pieniä pulloja kuitenkin toivotaan yhä useammin, ja Alkon tarjonnassa pienten pullojen osuutta on kasvatettu. Enemmänkin niitä saisi olla.

Parhaiten saatavuutta tietysti kasvattaisi kysynnän kasvu.

Pienten pullojen myynti on kasvussa, mutta se on yhä pientä. Viime vuonna viinistä 2 prosenttia myytiin pienissä pulloissa, kun vuotta aiemmin luku oli 1,5 prosenttia.

Pienten pullojen luulisi tuovan hyvän lisän alkoholipolitiikkaan. Hanapakkausviinien aiheuttamista ongelmista on puhuttu, mutta myös täysi viinipullo voi kannustaa pienessä kotitaloudessa alkuperäistä tarkoitusta kovempaan hiprakkaan tai tissutteluun perättäisinä päivinä.

Pienten pullojen etu alkoholihaittojen ehkäisemisessä ei tosin ole täysin kiistaton, koska tutkimusta on vähän. Tupakkatuotteissa pienten pakkauskokojen on katsottu toimivan nuoria tupakointiin houkuttelevina aloituspakkauksina, joista on haluttu eroon. Voi ajatella, että pienet viinipullot madaltaisivat pullon avaamisen kynnystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ei ole pieniin viinipulloihin ehdotonta kantaa tutkimuksen puutteen takia. Periaatteessa THL suhtautuu pieniin viinipulloihin kuitenkin myönteisesti.

Ainakin asiaa kannattaisi tutkia. Kun juomien alkoholiprosenteista jatkuvasti vaahdotaan, kannattaisi välillä suoda ajatus myös pakkausten koolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat