Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueita odottaa ajattelun remontti

Puolueiden pitäisi uudistaa samaan aikaan tavoitteensa ja toimintatapansa. Vain jälkimmäiseen keskittyminen olisi liian helppoa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen / HS
Puoluejohtajat antavat kasvot nykyisille puolueille. Huhtikuussa 2015 kahdeksan puoluejohtajaa osallistui vaalitenttiin Sanomatalon Mediatorilla.
Puoluejohtajat antavat kasvot nykyisille puolueille. Huhtikuussa 2015 kahdeksan puoluejohtajaa osallistui vaalitenttiin Sanomatalon Mediatorilla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tällä viikolla suomalaisen politiikan katse oli sekä menneisyydessä että juuri tässä päivässä, osin myös tulevaisuudessa.

Keskiviikkona muisteltiin 110 vuoden takaisia tapahtumia. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1906 säädyt hyväksyivät uuden valtiopäiväjärjestyksen ja vaalilain. Suomalaiset hyödynsivät suurvallan epävakautta ja vaihtoivat keskiaikaiset säätyvaltiopäivät maailman nykyaikaisimpaan kansanedustuslaitokseen.

Uudistuksesta muistetaan mainita, että se antoi naisille oikeuden äänestää ja tulla valituksi eduskuntavaaleissa. Kuitenkin myös suuri enemmistö miehistä sai ensimmäistä kertaa äänioikeuden. Eri kansankerrokset erillään pitänyt järjestelmä korvattiin yksikamarisella eduskunnalla. Äänestäjiltä saatu valta haluttiin käyttöön yhdessä salissa, kaikkien nähden ja arvioinnille alttiina.

Itsenäistymisen jälkeen järjestelmää täydennettiin vielä eduskunnalle vastuunalaisella poliittisella hallituksella. Vaikka tie parlamentarismiin oli aiottua kivisempi, järjestelmän periaate vallan ja vastuun suhteesta oli kirkas.

Samana päivänä, viime keskiviikkona, vallankäytön arki näytti kuitenkin toisenlaiset kasvot. Nykyään kilpailukykysopimuksen nimellä kulkeva toimenpidepaketti jatkoi jo vuoden jatkunutta tarpomistaan kohti kaivattua maalia. Hallitus haki itselleen tukea eduskunnan ja äänestäjien sijaan työmarkkinajärjestöiltä. Työntekijöiden ja työnantajien edustajat kävivät keskustelujaan suljettujen ovien takana.

Käsiteltävät asiat ovat hankalia, mutta silti jo vuoden kestänyt sotkuinen prosessi ei anna kovin hyvää kuvaa järjestövallasta eikä hallituksenkaan toiminnasta. Kuvaavaa on myös se, että puolueet ovat tässäkin prosessissa olleet lähinnä tarkkailijoita ja kommentaattoreita. Kansalaiset ovat katsoneet sivusta.

Keskiviikkona katsottiin historian ja nykyhetken lisäksi myös eteenpäin: kolme yhteiskunnallista keskustelijaa julkaisi pamflettinsa puolueiden nykytilasta ja tulevaisuudesta. Pelastakaa puolueet! -kirjan ovat kirjoittaneet kaksi entistä puoluesihteeriä eli Sdp:n Mikael Jungner ja kokoomuksen Taru Tujunen sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan johtaja Matti Apunen.

Kirjoittajien näkemys puolueiden tilanteesta ei ole valoisa. Puolueet kahlitsee paikalleen historian ideologinen painolasti, ja niiden sisäinen organisaatio muistuttaa harvainvaltaista monarkiaa kuningasperheineen, hoveineen ja aatelistoineen. Ihmisillä olisi halu vaikuttaa yhteiskuntaan, mutta se ei kanavoidu puolueiden kautta.

Valta on pamfletin mukaan siirtynyt perusoikeuksia tuijottaville oikeusoppineille ja muutosten vastustamiseen keskittyville eturyhmille.

Toki kirjoittajat esittävät myös oman vaihtoehtonsa ratkaisuksi. Hallinnon ja puolueiden pitäisi nähdä kansalaiset asiakkaina ja muuttua toimintatavoiltaan joustaviksi. Politiikkaa uudistaisi, jos puolueiden perustaminen olisi helpompaa ja puoluetuki ulottuisi myös eduskunnan ulkopuolelle jääviin pienpuolueisiin.

Pamfletissa on muodikkaita viittauksia start up -yrityksiin, ja perusviesti aukeaakin niiden avulla: tarvitaan uutta ajattelua ja notkeaa toimintaa. On hyvä herätellä kansanvallan tulevaisuudesta huolestuneet pohtimaan radikaalejakin muutoksia puolueiden tapaan toimia ja organisoitua. Puolueet ovat kansalaisyhteiskunnan tuotteita, eivät osa valtiota.

Uudistamisen vaikeusastetta lisää, että remontin tarpeessa ovat samaan aikaan sekä puolueiden käsitys omista päämääristään että niiden toimintatavat. Olisi liian helppoa keskittyä vain jälkimmäiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat