Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuin Suomessa 1970-luvulla

Köyhän pakastin suli keskiluokan palkankorotusta odotellessa.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Ranskan työmarkkinoiden tunnelmissa on jotain samankaltaista kuin Suomessa 1970-luvulla.

”Kertomus Teknisten liiton toiminnasta 1977” toteaa, että kilpailukyky ja valtion rahoitustilanne ovat heikkoja, bruttokansantuote laskee, valoa ei näy eikä elvytykseen ole varaa.

Mutta silti taistelutahto on kova. Kertomus toteaa, että vuonna 1976 Suomessa oli 3 200 rekisteröityä lakkoa.

Työmarkkinoilla oli tuolloin nykyistä selvempi aatteellinen kahtiajako. Duunariporukoissa työnantajia ja yrittäjiä pidettiin epäilyttävinä.

Ay-liike oli vahvasti vasemmalle kallellaan. Tupoja oli tehty, mutta kikyjä olisi ollut turha edes esittää. Kokonaisuuden etua ei haettu, jos uutta jaettavaa ei ollut. Lakoilla oli kohtalainen hyväksyntä niidenkin keskuudessa, jotka eivät lakkoihin osallistuneet. Aktiivistakin kannatusta oli. Kaupungeissa isän rahalla vallankumousta tehneet stalinistinuoret näkivät lakot luokkataistelun välineinä.

Monet luonnehdinnoista sopivat myös Ranskan työmarkkinoihin vuonna 2016.

1970-luvun Suomessa muutos oli jo alkanut. Oma herätykseni tuli vuonna 1974. Teknisten liitto meni lakkoon kesken Helsingissä järjestettyjen jääkiekon MM-kisojen. Ylen televisiointi katkesi. Jäi muodostumatta koko kuva siitä, miksi Suomi ei vieläkään saanut mitalia. Maalivahti Stig Wetzellin doping-käry kyllä uutisoitiin. Harmitti monipuolisesti.

Vanhempien herätys tuli 1977. Sama Teknisten liitto meni lakkoon. Sähkönjakelu joutui ongelmiin voimalaitosten väen marssittua ulos. Sähköä jaeltiin vuoron perään eri puolille maata. Kiukku nousi, kun hyväosainen keskiluokka kiritti palkkojaan ja köyhän pakastin suli.

Molempien lakkojen pääarkkitehti oli Jorma Reini. Hän johti Teknisten liittoa ja sen jälkeen STTK:ta. Jälkiviisas huomaa, että Reinin lakot olivat vedenjakajia. Lakkojen herättämä yleinen harmitus ajoi ay-liikkeen pohtimaan työtaistelujen järkevyyttä. Työntekijöiden keskinäinen solidaarisuuskin rapautui. Lakkojen määrä alkoi vähentyä jyrkästi. Reinistäkin tuli valtakunnansovittelija ja tupo-mies.

Ranskassa palavat rengaskasat. Liikenne ja sähkön jakelu ovat vaarassa. Vahvasti punainen ay-järjestö CGT hakee olemassaololleen oikeutusta lakoilla.

Tällä kertaa tilanne on herkkä ja voi iskeä järjestöä näpeille. Ranska on terroristi-iskujen jäljiltä vereslihalla ja valmiustilassa. Turismi kärsii sekavuudesta. Maassa pidetään kohta jalkapallon EM-kisat. CGT saattaa tehdä teknistenliitot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat