Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jakamistalouteen pitää löytää oikea ote

Kasvussa oleva ala tarvitsee jonkin verran sääntelyä, mutta sille on oltava hyvät perusteet.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Moni eurooppalainen haluaisi perustaa yrityksen, muttei saa otettua ensimmäistä askelta.

Jakamistaloudessa aloituskynnys on matalampi kuin perinteisessä yrittäjyydessä ja yrittäjyyttä on helpompi kokeilla. Työttömille jakamistalous tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää omia kykyjä. Jakamistalous mahdollistaa palvelujen ja tavaroiden tarjoamisen yhä laajemmille kuluttajamarkkinoille. Kun lisäksi kannustetaan hyödykkeiden yhteiskäyttöön ja tehokkaampaan resurssien käyttöön, voidaan edistää ympäristön kannalta kestävämpää taloutta.

EU:ssa jakamistalous yleistyy ja kasvaa nopeasti: liikevaihto on vuosina 2014–2015 lähes kaksinkertaistunut. Eikä kyse ole vain Uberista ja Airbnb:stä. Esimerkiksi aikapankkien avulla ihmiset auttavat toisiaan vaihtamalla osaamista ja palveluita.

Rajanveto satunnaisen ja ammattimaisen toiminnan välillä vaikeutuu tällaisissa palveluissa. Eri EU-maiden viranomaiset ovat vastanneet tähän eri tavoin. Pirstaleinen lähestymistapa luo epävarmuutta vakiintuneille toimijoille, uusille palveluntarjoajille ja kuluttajille. Se voi haitata innovointia, työpaikkojen syntyä ja kasvua.

Jos lupavaatimukset, lakisääteiset vastuukysymykset ja verovelvoitteet ovat epäselviä, ratkaisevia askeleita kohti uutta jää ottamatta. Ja jos kuluttajat eivät luota uusiin liiketoimintamalleihin, he eivät käytä niitä.

Emme saa antaa sisämarkkinoidemme pirstaloitua 28 kansalliseen säännöstöön. Ennustettavuus ja johdonmukaisuus loistaisivat poissaolollaan. Jos haluamme eurooppalaisten start up -yritysten kasvavan ja hyödyntävän sisämarkkinoita jakamistaloudessa, lähestymistavan on oltava selkeä. Uudet liiketoimintamallit on otettava hallitusti vastaan tai ne siirtyvät EU:sta muualle.

Jakamistalous ei voi olla rinnakkainen, epävirallinen talous. Verot on maksettava ja turvallisuus varmistettava. Työoloja ja kuluttajansuojaa on ylläpidettävä.

Perinteiset yritykset valittavat kilpailun vääristymisestä ja jakamistalouden toimijat markkinoille pääsyn esteistä. Jonkin verran jakamistalouden sääntelyä tarvitaan, mutta sille on oltava turvallisuuden tai yleisen edun kaltaiset vankat perusteet. Perinteisten yritysten suojaaminen kilpailulta ei ole hyvä peruste. Jakamistalous on nähtävä perinteisten toimintatapojen lisänä eikä niiden vaihtoehtona, ja sääntelystä on päätettävä sen mukaisesti.

Ilmassa on vielä monta kysymystä. Pitäisikö satunnaisesti palvelua tuottavien täyttää samat vaatimukset kuin täysipäiväisesti palvelun parissa työskentelevien? Miten satunnaisuus määritellään? Palvelunjakoalustat ovat jakamistalouden ydin, mutta mistä alustat kantavat vastuun? Milloin alustojen kautta palveluja tarjoavista ihmisistä tulee työntekijöitä?

Kekseliäät viranomaiset löytävät vastaukset ja antavat jakamistalouden kukoistaa normeja nakertamatta. Viro on johtanut kehitystä uudistamalla liikennesektoria. Myös Suomen liikenne- ja viestintäministeriössä on meneillään liikennekaari-hanke, joka sallisi pienimuotoisen henkilö- ja tavarakuljetuksen ilman toimilupaa. Näistä esimerkeistä on hyvä ottaa oppia muissakin jäsenmaissa.

Euroopan komissio on juuri julkaissut jakamistaloutta koskevan toimintasuunnitelman. Pyrimme vähentämään markkinatoimijoiden ja viranomaisten epävarmuutta antamalla – EU:ssa hyviksi havaittujen käytäntöjen pohjalta – ohjeistusta siihen, miten EU:n lainsäädäntöä tulee soveltaa jakamistalouteen.

EU-lainsäädännön mukaan palveluntarjoajien markkinoille pääsylle pitäisi asettaa ehtoja vain poikkeustapauksissa ja silloinkin oikeassa suhteessa, esimerkiksi yleisen turvallisuuden vuoksi.

Ei ehkä ole tarkoituksenmukaista soveltaa samoja sääntöjä kerran pari kuussa palvelua tarjoavaan ja täyspäiväiseen ammattilaiseen. Kannustamme EU-maita arvioimaan sääntöjään näiden komission ohjeiden valossa, jotta jakamistalous voisi kehittyä tasapainoisesti.

Uudet liiketoimintamallit voivat luoda jännitteitä ja haasteita, jotka on ratkaistava. Jakamistaloutta ei kuitenkaan pidä nähdä uhkana perinteisille yrityksille. Tämä uusi talouden ilmiö voi asianmukaisesti ohjattuna luoda lisää työpaikkoja ja kasvua.

Haluamme komissiossa varmistaa, että tästä dynaamisesta ja nopeasti kehittyvästä talousmallista saadaan mahdollisimman suuri hyöty sekä yrittäjille että kuluttajille.

Jyrki Katainen

Kirjoittaja on Euroopan komission varapuheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat