Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hintakilpailukyky voisi nyt parantua

Järjestöt totesivat kilpailukykysopimuksen syntyneeksi perjantaina.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
SAK:n hallitus käsitteli kilpailukykysopimusta perjantaina. Kyseessä oli Lauri Lylyn viimeinen kokous hallituksen puheenjohtajana.
SAK:n hallitus käsitteli kilpailukykysopimusta perjantaina. Kyseessä oli Lauri Lylyn viimeinen kokous hallituksen puheenjohtajana. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Työmarkkinajärjestöt totesivat niin sanotun kilpailukykysopimuksen syntyneeksi eilen perjantaina. Illansuussa odoteltiin vielä Metallityöväen liiton hallituksen siunausta liiton ja työnantajien Teknologiateollisuuden väliselle neuvottelutulokselle. Ilman Metalliliittoa ja Teknologiateollisuutta sopimus olisi jäänyt vajaaksi.

Sopimus syntyi pari kolme päivää aikataulusta jäljessä. Sitä voi työmarkkinaneuvotteluissa pitää vielä normaalina joustona. Työmarkkinaneuvottelut alkavat aina verkkaisesti tunnustellen. Lopussa tulee sitten aina kiire.

Sopimuskierros oli poikkeuksellisen vaikea siksi, että ensimmäistä kertaa sitten 1990-luvun alun laman palkansaajien etuja yleisesti heikennettiin. Työnantajan sosiaaliturvamaksuja siirrettiin palkansaajien maksettaviksi, ja vuosityöaikaa lisättiin 24 tuntia ilman korvausta. Lisäksi julkisen sektorin lomarahoista nipistetään osa väliaikaisesti.

Viime metreillä neuvotteluja edisti hallituksen mukaantulo. Hallitus lupasi vielä kerran perua pahamaineiset pakkolait sekä hallitusohjelman mukaiset ehdolliset lisäsäästöt ja veronkorotukset. Lisäksi hallitus lupasi veronkevennyksiä jo ensi vuodeksi.

Veromalli on nerokkaasti laadittu: mitä laajempi kilpailukykysopimuksen kattavuus on, sitä suurempi veroale on luvassa. Työmarkkinoilla arveltiin yleisesti, että suurimpaan, runsaan puolen miljardin veroaleen kilpailukykysopimuksen kattavuus ei riitä, mutta 415 miljoonan euron veroaleen kattavuus saattaisi yltää.

Samalla hallitus pani painetta vielä kesken olleisiin soveltamisneuvotteluihin: kenellä liittojohtajalla olisi kanttia ottaa vastuu siitä, että veroale jää alimmalle portaalleen?

Jopa palkansaajapuoli voi pitää hallituksen verolupausta anteliaana, kun ottaa huomioon, missä jamassa Suomen julkinen talous on. Se kertoo, kuinka tärkeä sopimus on hallitukselle.

Kilpailukykysopimusta on hierottu jo runsas vuosi, ja harva taitaa enää muistaa, monesko yritys tuotti tuloksen. Monta kertaa hanskat lyötiin tiskiin.

Edellytykset sopimukselle paranivat huomattavasti, kun sekä Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksessa että maan hallituksessa mieli muuttui. EK:ssa ilmeisesti tultiin johtopäätökseen, että hallituksen niin sanotut pakkolait eivät välttämättä mene läpi mahdollisten perustuslaillisten ongelmien vuoksi. Toteutuessaan lait olisivat lisäksi aiheuttaneet massiivisen ja arvaamattoman vastareaktion palkansaajien puolelta. Hallitus taas laski koko talouspolitiikkansa sen varaan, että sopimus syntyy.

Saavuttaako sopimus sille asetetun tavoitteen? Se nähdään vasta jälkikäteen, ehkä ensi vuosikymmenellä. Alun perin hallitus tavoitteli viennin hintakilpailukykyyn 15 prosentin kolmiloikkaa. Yksi osa oli yksikkötyökustannusten alentaminen, toinen kilpailijamaita huomattavasti pienemmät palkankorotukset lähivuosina ja kolmas tuottavuuden paraneminen yritystasolla.

Yksikkötyökustannusten alentaminen jäi hivenen hallituksen tavoitteesta. Paikallinen sopiminenkaan ei etene siinä laajuudessa kuin hallitus oli ajatellut, kun Suomen Yrittäjät hylkäsi hallituksen kompromissiesityksen.

Vastaavasti palkkakehitys tärkeimpiin kilpailijamaihin verrattuna kohenee kuin itsestään: ensi vuonna palkkoja ei Suomessa yleisesti koroteta lainkaan. Saksassa on neuvoteltu seuraaville kahdelle vuodelle 4–5 prosentin korotukset, ja Ruotsissa keskimääräinen ansiotaso nousee 2,2 prosenttia vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat