Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoitomaksuista tuli poliittisesti liian kalliita

Päivähoitomaksujen korotus on vain osa hallituksen ongelmallista perhepolitiikan kokonaisuutta. Lisätulot niistä olisivat joka tapauksessa jääneet vajaiksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus ”on valmis tarkastelemaan” kaavailtuja päivähoitomaksujen korotuksia. ”Tässä vaiheessa me emme voi myöskään mitään luvata”, Stubb sanoi vastatessaan Ville Niinistön (vihr) kysymykseen.

Politiikan kielellä sanotut lauseet tarkoittavat, että hallitus on vetäytymässä kaavailemistaan korotuksista.

Vaikka laki olisi ajettu läpi, hallitusohjelman toiveet 54 miljoonan euron vuosittaisista maksutuotoista eivät olisi toteutuneet. Laki nimittäin määrittelee maksujen enimmäismäärän, josta kunnat voivat poiketa alaspäin. Kun varsinkin isot kaupungit eivät olisi käyttäneet nostovaraa täysimääräisesti, maksutuottojen kasvu olisi jäänyt pienemmäksi.

Samalla olisivat kasvaneet myös kuntien väliset erot. Nostosta pidättäytyminen on helpompaa vaurailla alueilla.

Korotus olisi osunut koulutettuun keskiluokkaan, keski- ja hyvätuloisiin perheisiin. Pienituloisen yksinhuoltajan maksu olisi pienentynyt hieman.

Maksut ovat vain osa hallituksen perhepolitiikan kokonaisuutta. Tasa-arvon ja kannustimien kannalta ongelmallisista päivähoito-oikeuden rajauksista ja kotihoidon tuen nykymallin säilyttämisestä hallitus pitää yhä kiinni.

Rajauksistakin kunnat saavat tosin poiketa. Esimerkiksi Helsinki, Espoo ja Tampere jättävät rajaukset tekemättä.

Kuntien halu poiketa hallituksen toivomasta päivähoitolinjasta kertoo, että poliittinen tuki muutoksille ei ollut kovin vahva. Kokoomuksessa moni kokee, että koulutusleikkaukset ovat tehneet varsinkin vihreiden oppositiopolitiikan liian helpoksi. Päivähoidosta ei haluta vastaavaa valttia kilpailevalle puolueelle.

Stubb sanoi torstaina, että hallitus tarkastelee päivähoitomaksuja valtiontalouden, työllistymisen, oikeudenmukaisuuden ja ostovoiman näkökulmasta.

Olennaisin kohta oli kuitenkin maininta siitä, että harkinta tehdään kokonaisuuden näkökulmasta. Hallituksella on ollut tapana ensin tehdä päätöksiä osista ja vasta sitten ryhtyä selvittämään, mitkä ovat niiden toteuttamisen ongelmat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat