Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin suunnitellaan uusia siltoja, mutta rakentamispäätös ei ole helppo poliitikoille

Esitetty kustannusarvio on jo iso, mutta päättäjiä hirvittää se, että seudun isoilla rakennushankkeilla on viime aikoina ollut taipumus ylittää budjettinsa – pahimmillaan roimasti, kirjoittaa Kimmo Pietinen.

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Helsinki jatkaa johdonmukaisesti joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä suosivien liikenneratkaisujen tekemistä.

Keskiviikkona avautui tuhansien kaupunkilaisten iloitessa odotettu Isoisänsilta Kalasataman ja Mustikkamaan välille. Vain kevyelle liikenteelle tarkoitettu silta on kaupunkisuunnittelussa kuitenkin lyhyt askel verrattuna siihen, että ihan kohta päätetään, rakennetaanko Helsinkiin Suomen pisin silta.

Vuosia vireillä ollut hanke Kruunusilloista on kuin vaivihkaa edennyt päätöksentekopisteeseen. Suunnitelma on toukokuun aikana edennyt kaupungin eri lautakunnissa ja on päätymässä kaupunginhallituksen käsittelyyn kesän aikana. Valtuuston päätettäväksi siltojen rakentaminen voi tulla jo elokuussa.

Kruunusillat yhdistäisivät Laajasalon suoraan kantakaupunkiin. Yhteys muodostuu kolmesta sillasta, joista mahtavin yltää Laajasalon länsirannalta Korkeasaareen. Jos päätös syntyy syksyllä, rakentaminen alkaisi vuonna 2018 ja valmista tulisi suunnitelmien mukaan vuonna 2025. Silloilla ei sitten ajettaisi autoilla: ne on tarkoitettu vain pikaraitiovaunuille ja kevyelle liikenteelle. Autojen reitti kulkisi edelleen Herttoniemen kautta Itäväylälle.

Siltojen rakentamisen on laskettu maksavan 259 miljoonaa euroa, mutta se ei vielä riitä: raitiovaunuihin pitää investoida 75–80 miljoonaa ja niiden varikkoon vielä 20–25 miljoonaa euroa lisää.

Rakentamispäätös ei ole helppo poliitikoille. Esitetty kustannusarvio on jo iso, mutta päättäjiä hirvittää se, että seudun isoilla rakennushankkeilla on viime aikoina ollut taipumus ylittää budjettinsa – pahimmillaan roimasti.

Hankkeella on myös paljon vastustajia. Monet veronmaksajat ovat sitä mieltä, että satoja miljoonia ei kannattaisi haaskata uuteen yhteyteen, kun liikennetarpeet voitaisiin hoitaa lisäämällä syöttöliikennettä Herttoniemen metroasemalle.

Tältä vaihtoehdolta vie pohjaa laskelma, jonka mukaan väestönkasvu täyttäisi metrojunat Herttoniemen kohdalla vuoden 2024 paikkeilla. Tätä käytetään nyt virkamieskunnassa argumenttina Kruunusiltojen rakentamisen puolesta.

Vähemmälle huomiolle argumentoinnissa on jätetty vaihtoehto, jossa laajasalolaiset kyörättäisiin busseilla Herttoniemen sijasta Hakaniemeen asti.

Kumipyöräratkaisu olisi toki raideliikennettä suosivan politiikan vastainen ja tavallaan epälooginen, mutta halvemmaksi se tulisi: kustannus olisi arvion mukaan alle miljoona euroa vuositasolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat