Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslaki on oikeusvaltion kivijalka

Arkisen politiikan ja perustuslain vaatimusten välillä vallitsee aina jonkinlainen jännite.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen valtiosääntö on vahvistettu perustuslaissa. Perustuslain tarkoituksena on muodostaa vakaa valtiosääntöperusta poliittisen järjestelmän toiminnalle ja kehys muulle oikeusjärjestykselle.

Valtiollisen vallan käyttöä koskevien perusratkaisujen tulee olla verraten pysyviä. Perustuslain muuttamiseen ei pidä ryhtyä päivänpolitiikan perusteella eikä niin, että muutoshankkeet heikentäisivät valtiosäännön perusratkaisujen vakautta tai perustuslain asemaa.

Toisaalta perustuslain on annettava oikea kuva valtiollisen vallankäytön järjestelmästä ja yksilön oikeusasemasta. Muutostarpeita tulee arvioida huolellisesti. Välttämättömät muutokset pitää tehdä perusteellisen valmistelun, keskustelun ja yhteisymmärryksen pohjalta.

Suomen perustuslaki ansaitsee kaiken demokraattisen oikeusvaltion kivijalalle kuuluvan arvostuksen. Vuoden 2000 perustuslaki ja siihen tehdyt tarkistukset on hyväksytty yhteisymmärryksessä huolellisen valmistelun pohjalta. Nykyinen perustuslaki rakentuu kotimaisen valtiosääntötradition jatkuvuuden varaan. Se on moderni, edustukselliseen demokratiaan, parlamentarismiin ja yksilön oikeusasemaa kunnioittavaan oikeusvaltioon luottavan kansakunnan perustuslaki.

Kypsään valtiolliseen elämään kuuluu, että ylimmät valtioelimet kunnioittavat toiminnassaan perustuslakia ja valtiojärjestyksen perusratkaisuja. Myös ylimmät valtioelimet ovat perustuslailla järjestettyjä, laista asemansa ja toimivaltansa saavia valtiollisen vallan käyttäjiä. Perustuslailla on myös säädetty näiden elinten tehtävien jaosta.

Vallanjakoa koskevien periaatteiden kunnioittamiseen kuuluu, ettei poliitikkojen pidä arvostella riippumattomien tuomioistuinten lainkäyttötoiminnassa tekemiä ratkaisuja. Arveluttavaa olisi myös, jos tuomiovallan ylimmät edustajat tehtävissään asettuisivat hallituksen politiikan arvostelun kärkihahmoiksi. Poliittiset linjaukset kuuluvat poliittisessa vastuussa oleville toimijoille.

Perustuslaki asettaa poliittisille päätöksille myös niiden sisältöä koskevia vaatimuksia. Arkisen politiikan ja perustuslain politiikkaan kohdistamien vaatimusten välillä vallitsee aina jonkinlainen jännite.

Perustuslaki kieltää mielivallan sekä ihmisarvon ja muiden yksilön perusoikeuksien loukkaamisen. Hallituksen tulee toiminnassaan kunnioittaa perustuslakia. Politiikkaa perustuslaki ei kuitenkaan kiellä, vaikka sellaisen käsityksen voi julkisuudessa esitetyistä tämän tai tuon asian perustuslain vastaiseksi havaitsevista pikaisista kommenteista joskus saadakin.

Perustuslakia ei ole tarkoitettu halvaksi lyömäaseeksi, jota hallituksen arvostelijat käyttävät asia-argumenttien sijaan. Perustuslaki antaa poliittiselle järjestelmälle kehyksen, jonka rajoissa järjestelmällä on – ja sillä tulee kansanvaltaisessa yhteiskunnassa olla – vapaus toimia.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnalla on keskeinen asema perustuslain noudattamisen valvojana. Tämän käytännön historialliset juuret juontuvat jo autonomian ajalta.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntonsa valiokunnan käsittelyyn tulevien lakiehdotusten perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Valiokunnan lausuntoja pidetään sitovina eduskuntakäsittelyn eri vaiheissa. Ne otetaan huomioon lainvalmistelussa samoin kuin tuomioistuinten ratkaisuissa.

Eduskunnassa perustuslakivaliokunnan erityistä, riippumatonta asemaa on totuttu kunnioittamaan. Poliitikkojen ei pidä arvostella perustuslakivaliokunnan ratkaisuja tai toimintatapoja eikä antaa valiokunnalle neuvoja, saati painostaa valiokuntaa omien poliittisten näkemystensä kannalta mieleisiin ratkaisuihin. Valiokunnan jäsenten haasteena on pitää arkisen politiikan paineissa kiinni itsenäisestä roolistaan.

Valiokunta on kyennyt ja kykenee vastaisuudessa suoriutumaan vaativasta tehtävästään perustuslain arvostettuna ja auktoritatiivisena tulkitsijana vain, jos poliitikot kunnioittavat valiokuntaa ja varjelevat valiokunnan erityisasemaa.

Perustuslaki on demokraattisen oikeusvaltion kivijalka, eikä sitä pidä helppoheikkimäisesti halventamalla murentaa.

Kansanvaltainen oikeusvaltio ja sen valtiosääntö ovat kansakunnan arvokkaita saavutuksia. Niitä tulee vaalia myös nyt Suomen itsenäisyyden juhlavuoden lähestyessä.

Jari Lindström

Kirjoittaja on oikeus- ja työministeri (ps).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat