Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koti ei aina näytä hyvää esimerkkiä opiskeluun

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskisuomalainen on huolestunut siitä, että suomalaisten koulutustason nousu vaikuttaa viime aikoina pysähtyneen.

”Neljä vuosikymmentä sitten käynnistynyt koulutustason nopea nousu selittyy pitkälti naisten koulutusmahdollisuuksien kohenemisella. Kouluttautumiseen kannustaminen tuotti tulosta, sillä yliopistojen opiskelijoista vähintään puolet on nyt naisia. Tämä selittää omalta osaltaan koulutustason nousun hidastumisen: osa tavoitteista on jo saavutettu.”

”Koulutustason nousun pysähtymiselle on valitettavasti myös muita syitä. Koulutustason periytyvyys on vahvistunut, mikä merkitsee samalla sosiaalisen liikkuvuuden vähentymistä. Vanhempien koulutus – tai sen puute – määrittää yhä vahvemmin nuoren alan valintaa.”

”Vuosittain liki yksi kymmenestä 18–24-vuotiaista nuorista ei jatka peruskoulun jälkeen opintojaan. Asia tiedostetaan, mutta siihen ei olla tartuttu riittävän tarmokkaasti. Erityisesti äidin matala koulutustaso näkyy lapsen valinnoissa.”

”On luonnollista, että kodin esimerkki, asenteet ja kokemukset merkitsevät nuoren alan valintaan paljon. Vaikka kyse on vahvasti yksilön omasta valinnasta, on koulutuspolitiikan oltava mahdollisuuksien maailmojen avaajana ja tuotava aktiivisesti nuorten ulottuville myös muita kuin kodin antamia malleja.”

Satakunnan Kansan mukaan suhtautuminen turvapaikanhakijoihin on julkisuudessa muuttunut maltillisemmaksi.

”Turvapaikanhakijoiden ympärille syntynyt jännitteinen ja äänekkään vähemmistön vihapuheiden myrkyttämä ilmapiiri on lientynyt. Tilanne on nyt täysin toisenlainen kuin vielä puoli vuotta sitten, jolloin avoimen muukalaisvastainen väkivallan uhka oli todellisuutta.”

”Olisi sinisilmäistä uskoa, että pienen vähemmistön ääriasenteet olisivat kadonneet mihinkään. Ne ovat vain painuneet piiloon takaisin siihen samaan hetteikköön, josta ne viime syksynä pulpahtivat pintaan, kun turvapaikanhakijoiden tulva alkoi. Vihapuheet elävät edelleen netin sumuisissa yhteisöissä, mutta nousevat sieltä esiin entistä harvemmin.”

”Poliisi on saanut rivinsä järjestykseen ja pystyy nykyään puuttumaan aiempaa tehokkaammin vihapuheisiin. Törkykirjoittajien saamiseksi vastuuseen keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskus ja Helsingin poliisilaitos perustivat jo aiemmin keväällä projektin, kun vihapuheet ja verkkouhkailut ylittivät kaikki rajat.”

”Mielipideilmaston rauhoittumiseen lienevät osaltaan vaikuttaneet myös tiedot Maahanmuuttoviraston (Migri) päätöksenteon edistymisestä.”

”Oma vaikutuksensa on myös sillä tosiasialla, että jo yli 2 000 turvapaikkahakemusta on tänä vuonna rauennut. Etenkin nuoret yksinäiset miehet ovat joukolla palanneet kotimaahansa, kun todellisuus Suomessa ei ollutkaan niin auvoinen kuin heille kotona kerrottiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat