Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euro on vasta kasvukipujen iässä

Yhdysvaltain keskuspankkijärjestelmästä ja dollarin historiasta voisi ottaa oppia euroalueelle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
KEVIN LAMARQUE
Yhdysvaltain keskuspankki Fed on yli 100 vuotta vanha.
Yhdysvaltain keskuspankki Fed on yli 100 vuotta vanha. Kuva: KEVIN LAMARQUE

Yhteisvaluutta euron kuolemaa on povattu kuin lopullista tuhoa maailmanlopun lahkoissa. Takaraja toisensa jälkeen pettää, mutta uusia ennusteita tehdään.

Nobelin voittanut taloustutkija Paul Krugman kirjoitti taannoin New York Times -lehdessä madonluvut. Kreikka eroaa eurosta, sitä seuraa hurja valuuttapako Espanjan ja Italian pankeista, ja Euroopan keskuspankki joutuu lappamaan rahaa pitääkseen pankit pystyssä. Euro tuhoutuu muutamassa kuukaudessa, hän ennusti.

Kuukaudet ovat muuttuneet vuosiksi, eikä räjähdystä ole tullut.

Aika harva on ennustanut toisinpäin – että euro säilyy ja järjestelmä vahvistuu. Tällaisilla ennusteilla ei herätetä huomiota. Kukapa muistaisi jälkikäteen ennustajaa, joka kertoi, että eipä tässä mitään ihmeitä taida tapahtua?

Toinen syy on poliittinen. Päättäjät uskovat saavansa nykyisessä ilmapiirissä enemmän ääniä moittimalla yhteisvaluutta-aluetta kuin kehittämällä sitä.

Aitojakin syitä on. Ei eurojärjestelmä tosiaan ole sataprosenttisesti onnistunut. Mutta ei se ole sataprosenttisesti epäonnistunutkaan.

Myös Englannin keskuspankin entinen pääjohtaja Mervyn King povailee euron tulevaisuutta (HS 3.6.). Hän ei kuitenkaan – viisasta sinänsä – kerro, että tuho on väistämätön, eikä sitä, milloin rakennelma sortuu. King lisää tulkintaansa ”vastuuvapauslausekkeen”: lauseen, joka on ihan perusteltu ja samalla estää ennusteen palamisen pohjaan. ”Euroalue on tuhoon tuomittu, ellei se muutu”, hän tiivistää.

Kingin mukaan edessä on kolme vaihtoehtoa: taloudellisesti heikot jäsenmaat tekevät ison sisäisen devalvaation tai jättävät rahaliiton väliaikaisesti, tai sitten euromaat alkavat avoimesti tukea toisiaan.

Euroalueen tulevaisuutta pohtivilta unohtuu yksi ulottuvuus: aika. Euroa verrataan usein Yhdysvaltojen dollariin ja Euroopan keskuspankkia Yhdysvaltojen Federal Reserveen, Fediin. Vertailu on osin mahdotonta mutta jossain mielessä hyvinkin hedelmällistä.

Pitää kuitenkin muistaa, että Fedillä on pitkä historia. Ensimmäinen keskuspankkiyritelmä tehtiin jo vuonna 1791. Eurojärjestelmä on vasta nuorukainen ja käy nyt niitä kamppailuja, joita seestynyt Fed-vanhus muistelee.

Ajatushautomo Bruegel vertaa selvityksessä Lessons for the Euro Europan ja Yhdysvaltain keskuspankkijärjestelmän kehitystä toisiinsa. Yhdysvalloissa on käyty pari kertaa samankaltainen kamppailu keskuspankin roolista ja rahapolitiikasta kuin Euroopassa nyt. Taistelussa keskuspankki katosi pari kertaa – katastrofaalisin seurauksin.

Kun amerikkalaiset etenivät länteen ja etelässä puuvillan viljeleminen kasvoi, talouden tarpeet jakautuivat. Lännessä ja etelässä tarvittiin investointeja ja velkaa. Itärannikon talous oli kypsyneempää ja tarjosi lainaa. Yhdet tarvitsivat kevyttä rahapolitiikkaa ja vapautta, toiset vakautta. Rahapolitiikka oli poliittista ja riitaisaa.

Vuonna 1836 keskuspankin vastustajat voittivat. Seurasi alueellisten dollarien aika ja muutamien osavaltioiden nopea velkaantuminen. Sitä taas seurasi rahajärjestelmän luottamuskato ja lopulta rahaansa taanneiden osavaltioiden konkursseja ja paniikki.

Yhdysvalloissa meni kauan ennen kuin uskottiin, että rahajärjestelmän haasteisiin pystyy vastaamaan paremmin, jos tukena ovat kokonaisuus ja luotettavat instituutiot. Euroopassa on poliittisesti antoisaa vastustaa tätä näkemystä.

Senkin voisi ottaa opiksi, että jos velkojat odottavat aina voittavansa mistään luopumatta, järjestelmä kaatuu ja euro nukkuu nuorena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat