Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan ja Turkin suhteet vaikuttavat koko EU:hun

Turkilla on pakolaistilanteen myötä uudenlaista valtaa ja myös tahtoa vaikuttaa Saksaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkki ehti jo osoittaa kovin sanoin Saksalle mieltään Saksan parlamentin torstaina tekemän Armenia-päätöslauselman jälkeen. Saksan tapaan suurin osa maailmasta määrittelee satojentuhansien armenialaisten murhat vuonna 1915 kansanmurhaksi. Turkin mielestä kyse oli ensimmäisen maailmansodan sekasorrosta.

Turkille Saksan linjaus ei ollut vain symbolipolitiikkaa ja tulkintariita. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan raivostui – tai ainakin antoi niin ymmärtää. Erdoğan varoitti vakavasta välirikosta.

Perjantaina Turkki hieman liennytti. Pääministeri Binali Yildirim ilmoitti, ettei välejä sentään katkaista. Turkki pääsi kuitenkin näyttämään voimiaan hyvin herkkään aikaan, kun käynnissä ovat neuvottelut Turkin viisumivapaudesta sekä EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen pitävyydestä.

Varsinaisesti Turkki ei kuitenkaan yllättänyt. Riskit Turkki-suhteissa otettiin tosissaan. Liittokansleri Angela Merkel ei ollut äänestyksessä.

Moni kysyykin, miksi Armenia oli esillä juuri nyt. Osin kyse on sattumasta, osin riippumattomuuden näyttämisestä. Linjaus oli tarkoitus tehdä jo vuosi sitten kansanmurhan 100-vuotismuistopäivän yhteydessä.

Turkilla on nyt valtaa ja myös tahtoa vaikuttaa Saksaan. Saksassa on suuri turkkilaisvähemmistö, ja Euroopan pakolaiskriisi on vaikuttanut Saksan sisäpolitiikan asetelmiin.

Turkki näkee pelin paikan saada EU:lta haluamansa. EU sopi maaliskuussa Saksan johdolla siitä, että Turkki tukkii turvapaikanhakijoiden reitin Kreikkaan ja saa itse tietyin ehdoin viisumivapauden.

Neuvottelutilanne on tiukka. Jos Turkki-sopimus kaatuisi, Armenia-päätös saisi uuden symbolisen ulottuvuuden – ja Merkel kovan arvovaltatappion.

Merkel väisteli päätöksen poliittista painolastia. Silti päätöslauselmalla on Merkelin tuki. EU-johtajilla voi olla edessään useampia vastaavia väistöliikkeitä.

Vaikka Turkki-sopimus on EU:lle tärkeä, siitä ei voi pitää kiinni hinnalla millä hyvänsä. Tätä Armenia-kiista nyt korostaa. Ihmisoikeuskysymyksistä ei voi tehdä uustulkintoja, vaikka niihin olisi millainen poliittinen paine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat