Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pian maailman antiamerikkalaiset saavat herkutella kaikella, mikä Yhdysvalloissa on vialla

Monella eurooppalaisella tuntuu olevan Yhdysvalloista varma kanta, joka kestää sodasta ja presidentistä toiseen.

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Maailman antiamerikkalaisille on tulossa kissanpäivät, sillä lähikuukausina he saavat herkutella kaikella, mikä maailman mahtavimmassa valtiossa on vialla.

Meitä muistutetaan taas Irakin sodan virheistä ja rikoksista, Monica Lewinskyn tahraisesta mekosta, vesikidutuksesta, huonoista kauppasopimuksista ja Wall Streetin pankkiirien kähminnöistä.

Ei, kyseessä ei ole Russia TV:n jättiläispanostus vaan Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Yhdysvalloissa asuvan on vaikea ymmärtää antiamerikkalaisuutta, koska Washingtonista katsoen Amerikkoja on monta. Jos vastustaa jotain sotaa tai jotain presidenttiä, on melkein aina samalla puolella kuin puolet amerikkalaisista.

Jostain syystä monella ei-amerikkalaisella tuntuu kuitenkin olevan Yhdysvalloista varma kanta, joka kestää sodasta ja presidentistä toiseen.

Miksi Euroopassa on antiamerikkalaisuutta, mutta Yhdysvalloissa ei törmää antieurooppalaisuuteen? Saksalaisjournalisti Josef Joffe yritti vastata tähän kysymykseen esseessään, joka julkaistiin kokoomateoksessa Understanding America.

Joffen mukaan Amerikka on löytämisestään asti ollut eurooppalaisille peili, jolle he ovat heijastaneet omia tulevaisuuden toiveitaan ja pelkojaan. Siksi antiamerikkalaisuus on säilynyt vuosisadasta toiseen, vaikka kuva peilissä on vaihtunut.

Euroopan sääty-yhteiskunnan aikana Amerikka edusti rahvaanvaltaa, keskinkertaisuutta ja huonoa makua.

Jo 1700-luvun loppuun mennessä antiamerikkalaisuuden idea oli vakiintunut sivistyneistön ajatteluun. Sata vuotta myöhemmin ajatus oli omaksuttu Euroopassa yleisesti.

”1800-luvun loppuun mennessä ruman amerikkalaisen stereotyyppi – ahne, paasaava, häikäilemätön ja äänekkään isänmaallinen – oli lujasti asettunut Eurooppaan”, kirjoittaa historioitsija Simon Schuma.

Psykoanalyytikko Sigmund Freud tiivisti sivistyneen eurooppalaisen mielipiteen: ”Amerikka on virhe, jättiläisvirhe.”

Demokratian pelon jälkeen Euroopassa alettiin pelätä modernisaatiota: kapitalismia, kaupungistumista ja kosmopoliittisuutta.

Eurooppalaista rauhaa häiritsivät autot, elokuvat ja aisteja villitsevä neekerijatsi. Amerikkalaisten tiedettiin arvostavan vain rahaa, ei yhtään sivistystä, kulttuuria tai perinteitä.

Antiamerikkalaisuus yhdisti jo 1900-luvun alkupuolella Euroopan vasemmistolaisia ja oikeistolaisia.

”Äärioikeiston antiamerikkalaisuutta ruokkii sama demokratian ja liberaalin talouden viha, joka innostaa äärivasemmistoa”, ranskalaisfilosofi Jean-Francois Revel huomautti kirjassaan Anti-Americanism.

Oman modernisaatiokriisinsä kanssa kipuileva Venäjä on nyt onnistunut houkuttelemaan maanosan molempien laitojen ääriryhmiä antiamerikkalaiseen piiriinsä.

Viime vuosina antiamerikkalaisuus on heijastanut eurooppalaisten pelkoja omasta roolistaan maailmassa. Eurooppalaisia ahdistaa globalisaation vuoksi lisääntynyt kilpailu, joten amerikkalaiset nähdään työhulluina, jotka eivät ymmärrä, mikä elämässä on tärkeää.

Eurooppalaisia (varsinkin maanosan vanhoja suurvaltoja) nolottaa Euroopan sotilaallinen heikkous. Siksi amerikkalaisia pidetään hulluina maailmanpoliiseina.

Toiseen maailmansotaan osallistumista vastustettiin Yhdysvalloissa iskulauseella ”America First”. Nyt iskulausetta käyttää Donald Trump.

Trump vastustaa sekä vapaakauppaa että Yhdysvaltain muille maille antamaa sotilastukea, joten hän on kai sitten vastaus maailman antiamerikkalaisten rukouksiin.

”Kuka arvasi, että iskulause ’Yankee Go Home’ toteutuisi tällä tavalla?”, Pohjois-Korean valtion lehti on jo ehtinyt riemuita.

Suomalainen antiamerikkalaisuus on osa eurooppalaista ilmiötä, pohjoisin maustein. Se tarkoittaa sinnikästä halua pitää Yhdysvaltoja ja Venäjää yhtä pahoina.

Myös filosofi Revelillä oli kokemusta tästä. Kirjansa esipuheessa hän muisteli 1970-luvulla Suomeen tekemäänsä kirjailijavierailua.

”Suomessa sain vastaani kaksi puoluevirkailijadelegaatiota – psykologisesti jäykkiä ’kommunisti-intellektuelleja’– yhden Puolasta ja toisen Romaniasta.”

Suomalaiset jakoivat osapuolille puheenvuoroja, tasapuolisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat