Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Li Anderssonin lupaus oli hölmö

Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen ovat ilmoittaneet luopuvansa vasemmistoliiton puoluejohtajan kisasta, jos he eivät ole jäsenäänestyksen ykkösiä. Poisjäänti ei takaa jäsenistön tahdon mukaista lopputulosta.

Pääkirjoitus
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.

Vasemmistoliitto järjestää ensi viikonloppuna puoluekokouksen, jossa valitaan puolueen uusi puheenjohtaja. Käytännössä uusi puheenjohtaja tiedetään jo huomenna maanantaina, kun puolue julkistaa neuvoa-antavan jäsenäänestyksen tuloksen.

Kolmesta ehdokkaasta kaksi – Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen – ovat ilmoittaneet luopuvansa kisasta, jos eivät ole jäsenäänestyksen ykkösiä. Kolmas ehdokas Jari Myllykoski ei aio luopua.

Kaksikon lupaus on hölmö.

He pyrkivät ilmeisesti osoittamaan kunnioitusta demokratialle ja jäsenkunnan tahdolle. Mutta antaako jäsenäänestys aidon kuvan jäsenistön tahdosta?

Vasemmistoliiton äänestys on vaaliteknisesti poikkeuksellinen. Äänestyslipussa on kolmen ehdokkaan nimet. Äänestäjä merkitsee suosikkinsa numerolla yksi. Lisäksi hän voi halutessaan merkitä kakkossuosikille numeron kaksi.

Ääntenlaskenta tapahtuu ykkösääniä vertailemalla. Jos kukaan kolmesta ei saa yli 50:tä prosenttia äänistä, vähiten ykkösääniä saanut putoaa pois.

Toisella kierroksella kolmanneksi jääneen ehdokkaan äänestyslapuissa olleet kakkosäänet siirretään kahdelle jäljelle jääneelle. Vertailun voittaja on sitten vasemmistoliiton puheenjohtaja.

Periaatteessa malli on sama kuin Suomen presidentinvaaleissa, mutta kahden kierroksen sijasta koko homma hoidetaan yhdellä äänestyksellä. Ongelmallista on, että äänestäjä joutuu ottamaan kantaa kakkoskierrokseen ennen kuin tietää, ketkä kaksi ovat silloin ehdolla.

Vasemmistoliiton käyttämää mallia kutsutaan nimellä instant-runoff voting. Vastaava systeemi on käytössä muun muassa Australian parlamenttivaaleissa.

Mikään vaalijärjestelmä ei ole täydellinen. Yksi paljon käytetty tapa mitata järjestelmän reiluutta on niin sanottu Condorcet-kriteeri. Sen mukaan äänestyksen voittajaksi pitäisi nostaa se, joka on jokaista muuta ehdokasta suositumpi, jos ehdokkaita verrataan pareittain.

Vasemmistoliiton käyttämässä mallissa tämä ei välttämättä toteudu. Testataan: Ensimmäisellä kierroksella X saa 49 prosenttia äänistä, Y saa 31 prosenttia ja Z saa 20 prosenttia. Toisella kierroksella vastakkain ovat X ja Y. Ehdokkaan Z kannattajat ovat kaikki laittaneet Y:n kakkosehdokkaakseen, joten Y saa 51 prosenttia äänistä ja voittaa.

Suosituin ehdokas jää valitsematta.

Anderssonin ja Pekosen ei olisi pitänyt antaa hätiköityjä lupauksia. Jäsenistön tahto olisi siten varmemmin toteutunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat