Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskassa lakko avaa neuvottelut

Kun neuvottelemaan ei päästä, omia näkemyksiä viedään eteenpäin lakoilla ja mielenosoituksilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalainen tapa sopia ja neuvotella työelämää koskevista muutoksista näyttää välillä jähmeäliikkeiseltä. Jos tapaa vertaa ranskalaiseen, huomaa kuitenkin eron: Suomessa syntyy toisinaan tuloksia, Ranskassa sopimiskyvyttömyys synnyttää palavia rengaskasoja.

Suomessa on väännetty hartaasti kättä kilpailukykyä kehittävistä uudistuksista, muun muassa työajan pidennyksistä. Muutokset näyttävät pieniltä askeleilta, mutta suunta on merkittävä. Työmarkkinajärjestelmä ei ole tottunut menemään keskitetysti eduissa taaksepäin.

Ranskan tapa poikkeaa suomalaisesta. Ranska on täysin sekaisin sen vuoksi, että työelämää koskevia, taloutta kangistavia lakeja yritetään uudistaa. Mikään ei suju keskitetysti, eikä takaisinpäin mennä.

Ranska on pyrkinyt monin tavoin pitämään demokratiansa puhtaana. Uskonto ei kuulu maallisen järjestelmän osaan, julkisiin peruskouluihin. Koska avioliitolla on laillisia ja taloudellisia – siis maallisia – seurauksia, siviilivihkiminen on pakollinen.

Raja on vedetty myös työmarkkinoiden ja demokraattisesti valittujen päättäjien välille. Järjestöillä on – kuten demokratian pelisääntöihin kuuluukin – oikeus kokoontua, haalia jäseniä ja lakkoilla, mutta niiden kanssa ei neuvotella työlaeista.

Ranskassa ammattijärjestöihin kuuluu vahva punaväri, vahvempi kuin Suomessa.

Kuluneella viikolla suurinta melua pitäneessä, jäsenmäärältään toiseksi suurimmassa työntekijäjärjestössä CGT:ssä vahvassa asemassa on laitavasemmisto.

Väri on takavuosista laimentunut, mutta sävyn huomaa yhä. Kun ei tarvitse neuvotella ja tehdä kompromisseja työnantajien ja hallituksen kanssa, aatteelle voi olla uskollisempi eikä kokonaisuuden edun miettimiseen tarvitse käyttää energiaa.

Työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen suhteetkin pysyvät samalla kireinä. Ranskan työnantajien Medefin toimitusjohtaja Pierre Gattaz kertoi, että CGT ”toimii kuin terroristit tai roistot” (Le Monde 30.5.). CGT katsoi Gattazin loukanneen työntekijöiden kunniaa ja aikoi viedä väitteen oikeuteen (Le Figaro 31.5.).

Asian kääntöpuoli on, että tavalliset duunarit eivät liity luokkataisteluorganisaatioihin. Järjestäytymisaste on Ranskassa Euroopan alhaisimpia.

Kaikesta tästä voisi helposti tehdä sellaisen johtopäätöksen, että työmarkkinauudistukset on helppo viedä Ranskassa läpi. Tulkinta on virheellinen.

Työntekijäjärjestöillä on tietyissä avainammateissa vahva valta ja lisäksi kyky herättää yleistä solidaarisuutta. Suomen AKT ei pääse jälkimmäiseen asemaan. Jos pieni liitto voi pysäyttää polttoaineen jalostamot ja ydinvoimalat, Ranska pysähtyy.

Vaikka jäsenmäärä pysyy pienenä, tartunta-alttius on suuri. Kun ainakin suurten yritysten toimintaa pidetään Ranskassa usein epäilyttävänä, väki on helppo saada kaduille ja lakkoon. Ranskassa on lakkoja selvästi enemmän kuin Suomessa.

Tähän johtaa myös sopimisen järjestys, joka poikkeaa esimerkiksi Suomesta. Suomessa mennään lakkoon, jos neuvottelut eivät onnistu. Ranskassa mennään lakkoon, jotta neuvottelut onnistuisivat.

Ranskan nykyinen poliittinen tilannekin yllyttää työtaisteluihin. Hallitus ja presidentti ovat heikkoja. Jos valtion johtajat saa nyt perääntymään, CGT on pystynyt osoittamaan voimansa ja oikeuttanut olemassaolonsa.

Kaiken tämän pullistelun ja vastapullistelun jalkoihin jää se, että Ranskan talous tarvitsisi pärjätäkseen lisää joustavuutta ja kilpailukykyä työmarkkinoille. Todennäköisesti tarve on paljon suurempi kuin se tulos, minkä nyt sovitut lait tarjoavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat