Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketeollisuus lisää kytköstensä läpinäkyvyyttä

Lääkeyritykset käyttivät Suomessa viime vuonna 27 miljoonaa euroa terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaikka lääketeollisuus on viranomaisten valvomaa ja säätelemää, sillä on valitettavan huono maine korruption kitkemisessä. Globaalissa lääkebisneksessä liikkuvat rahat ja paine saada uutuuslääkkeet markkinoille houkuttavat lahjontaan, epäeettiseen markkinointiin, tutkimustulosten vääristelyyn ja erilaisiin välistävetoihin.

Seurauksena on lääkepulaa, ylihinnoittelua ja lääkkeiden turhaa määräämistä. Eniten uhreja on kehitysmaissa.

Lääketeollisuus on hyvin tietoinen huonosta maineestaan, jota se yrittää myös parantaa. Eurooppalaisen tutkivan lääketeollisuuden kattojärjestön EFPIA:n jäsenjärjestöt julkistavat tänä vuonna ensimmäisen kerran tiedot summista, joita yritykset käyttävät lääkärien ja terveydenhoitoalan henkilökunnan kanssa tehtävässä taloudellisessa yhteistyössä.

Suomessa Lääketeollisuus ry kertoi omien jäsenyritystensä lääkäriyhteistyöstä viime viikolla. Lääkeyritykset käyttivät viime vuonna yhteensä 27 miljoonaa euroa lääkärien, proviisorien ja muiden terveydenhoitoalan toimijoiden koulutukseen, konferenssimatkoihin ja puhujapalkkioihin sekä muuhun yhteistyöhön. Yksittäiselle henkilölle tukea annettiin 8 400 tapauksessa. Yleisimmin kyse oli koulutuksesta, konferenssimatkoista ja asiantuntijapalveluista.

Lääketeollisuus kysyi Suomessa jokaiselta lääkäriltä ja muulta yhteistyökumppanilta suostumusta siihen, että tämän nimen, työpaikan ja saadun etuuden arvon voi kertoa yhteistyötä selvittävässä raportissa. Luvan nimensä julkaisemiseen antoi vain 65 prosenttia. Jos suostumusta ei saatu, tiedot julkistettiin ilman henkilön nimeä.

Se, etteivät kaikki etuuksia vastaanottavat ole valmiita kertomaan kytköksiään, herättää ihmetystä. Terveydenhoitoalan ammattilaisille ei voi olla epäselvää, että myös Suomessa lääketeollisuuden ja lääkäreiden yhteistyö herättää keskustelua.

Jos sekä lääketeollisuus että terveydenhoidon ammattilaiset katsovat, että taloudellisesta yhteistyöstä on ammatillista hyötyä ja se on perusteltua muutoinkin kuin saajan yksityisen edun näkökulmasta, kenelläkään ei pitäisi olla syytä jättää nimeään kertomatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat