Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainenkin on maahanmuuttaja – ja pian meitä ei ehkä haluta Britanniaan

Britit äänestävät maansa EU-jäsenyyden jatkosta runsaan kahden viikon kuluttua. EU-eroa ajava Brexit-leiri on luvannut panna maahanmuuton kuriin.

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Jos olet ajatellut muuttaa Britanniaan tuulettumaan ja töihin, lähtöä ei ehkä kannata lykätä hamaan tulevaisuuteen.

On teoriassa täysin mahdollista, että tulevaisuudessa Britanniaan ei muuteta enää noin vain. Maa saattaa panna rajat kiinni ja aloittaa karsinnat EU-maista tulijoille, suomalaiset mukaan lukien.

Britit äänestävät maansa EU-jäsenyyden jatkosta runsaan kahden viikon kuluttua, kesäkuun 23. päivänä. EU-eroa ajavan Brexit-leirin päälupaus on panna EU-maahanmuutto kuriin.

Konservatiivipuolueen johtavat Brexit-puuhamiehet, Lontoon entinen pormestari Boris Johnson ja brittihallituksen oikeusministeri Michael Gove, haluavat Britanniaan samantyylisen pistejärjestelmän kuin Australiassa on. Maahan pääsisivät muuttamaan vain ne, joiden taidoille ja työpanokselle on kysyntää.

Ei kannata maalata piruja seinälle – mutta realistinen saa olla. Kukaan ei pysty ennustamaan varmasti, mitä pian koittavassa EU-kansanäänestyksessä tapahtuu.

Suomessa kuten muissakin EU-maissa toivotaan, että brittiäänestäjien enemmistö päättää jäädä unioniin. Brexit-kampanjan kutsuhuuto on kuitenkin vahva. Se vetoaa niihin, jotka haluavat rajat kiinni ja maahanmuuton kuriin.

Se vetoaa myös niihin, jotka haluavat näpäyttää EU-jäsenyyttä puoltavaa pääministeriä David Cameronia syystä tai toisesta. Brexit tietää kapinaa. Siksi Brexitin kaiku on seksikkäämpi kuin EU:n.

Jos Britannia päättää erota EU:sta, Britannian ja unionin tulevasta suhteesta alkavat pitkät neuvottelut. Ero ei konkretisoituisi vuosiin, joten vapaa liikkumisoikeuskaan ei olisi heti uhattuna.

Mutta jos Britannian kansanäänestys päätyy EU-eron kannalle, se tulee mitä todennäköisimmin – vaikkakin viipeellä – vaikuttamaan jollain lailla myös EU-kansalaisten oikeuteen muuttaa Britanniaan. Muussa tapauksessa Brexitin valinneet brittiäänestäjät petettäisiin perusteellisesti.

Tavallisilta äänestäjiltä on saanut kuulla jo vuosia, kuinka ”EU-immigrantteja” on yksinkertaisesti liikaa. Mitä siihen voi EU-kansalaisena vastata? Hymyillä anteeksipyytävästi ja viedä mahdollisemman vähän tilaa? Luvata lähteä?

Tosiasia on, että moni britti ei halua enää lisää EU-kansalaisia Britanniaan. Eri asia on, että useimmille kelpaa silti EU-kansalaistenkin työpanos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat