Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen on pysyttävä mobiiliverkkojen kärjessä

Kehitystyössä paras tulos saadaan markkinaehtoisesti vapaan kilpailun ja innovaatioiden avulla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomi on pitkään ollut mobiiliteknologian edelläkävijämaita. Suomen mobiiliverkkojen kehitys on maailman terävintä kärkeä, ja verkkojen käyttökustannukset asiakkaille ovat maailman halvimpien joukossa. Jos haluamme pysyä digitalisaation kärjessä myös tulevaisuudessa, tarvitsemme lisäpanostuksia sekä kiinteiden verkkojen että mobiiliverkkojen kehittämiseen.

Tutkimusyhtiö Tefficientin tammikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa käytetään eniten mobiilidataa maailmassa: keskimäärin 4,3 gigatavua kuukaudessa kansalaista kohti. Taakse jäävät niin Ruotsi, Etelä-Korea kuin Japanikin.

Datanopeudet ovat nousseet mobiiliverkoissa siitä huolimatta, että datamäärät kasvavat jatkuvasti. Kansainvälisessä vertailussa Suomen tilanne on tässä suhteessa erinomainen.

Suomessa telemarkkinoiden täysimittainen avaaminen kilpailulle tapahtui yli 20 vuotta sitten. Tämä mahdollisti mobiilialan – myös Nokian – voimakkaan kehityksen Suomessa. Siitä lähtien kilpailu matkaviestinmarkkinoilla on toiminut erinomaisesti. Tämä näkyy asiakkaille edullisina hintoina sekä palveluiden hyvänä saatavuutena ja laatuna.

Menestyksen taustalla ovat innovaatiot, valmius vapaaseen kilpailuun ja viisas sääntely. Sääntelyä on tarvittu vain toimivien kilpailuolojen luomiseen, verkot on saatu aikaan markkinaehtoisesti. Valtion ei ole tarvinnut sijoittaa omia rahojaan verkkojen rakentamiseen.

Mobiiliverkkojen nopea kehitys on mahdollistanut sen, että verkkoyhteydet on saatu ennätysajassa lähes kaikkialle Suomeen ja verkkojen laatu on Euroopan kärkeä. Harvaan asutussa maassa jo 99 prosenttia väestöstä on kaupallisten 3g-verkkojen piirissä. Nopeat 4g-verkot tavoittavat 98 prosenttia suomalaisista. Suomen tukiasematiheys asukasta kohti on maailman kärkitasoa.

Myös matkapuhelinverkot ovat Suomessa erittäin luotettavia. Keskimääräinen tukiasemasolujen käytettävyysaste on 99,8 prosenttia. Se on kansainvälisessä vertailussa erittäin suuri luku. Käyttäjäkokemus on tätäkin parempi solujen osittaisen päällekkäisyyden takia.

Seuraavan sukupolven 5g-verkkojen tuotekehitys on jo käynnissä. 5g-verkoissa yksi tärkeimmistä suunnitteluvaatimuksista on luotettavuuden parantaminen entisestään esimerkiksi esineiden internetin ja kriittisten sovellusten takia.

Operaattorit kilpailevat siitä, kenen verkko on kattavin ja laadukkain. Mobiiliverkkojen laajentaminen parantaa myös kiinteän kuituverkon peittoa, sillä mobiiliverkon siirtoyhteydet toteutetaan tyypillisesti kuituyhteyksillä. Alan yritykset ovat tukeneet tätä kehitystä.

Liikenne- ja viestintäministeriön taajuuspolitiikka on ollut onnistunutta. Uusia taajuuksia on saatu käyttöön selvästi nopeammin kuin muissa maissa.

Koska taajuushuutokaupoilla ei ole rahastettu kohtuuttomasti, kuluttajien maksamat hinnat ovat Suomessa maailman alhaisimpia. Seuraavaksi tämän vuoden lopussa tulevat jakoon toimiluvat 700 megahertsin taajuusalueella.

Kokemus on osoittanut, että verkkojen kehittämisessä paras tulos saadaan markkinaehtoisesti vapaan kilpailun ja innovaatioiden avulla. Suomen tai suomalaisten etujen mukaista ei ole muuttaa tätä käytäntöä.

Miltään osin ei tule palata aikaan ennen telesektorin kilpailun vapauttamista, jolloin valtakunnalliset ja alueelliset monopoliyhtiöt hallitsivat markkinoita. Tätä menestysreseptiä tulee hyödyntää myös seuraavaksi 5g-teknologian hyödyntämisessä.

Mobiiliteknologian edelläkävijyys on jo nyt tuonut suomalaisille kuluttajille ja yrityksille entistä parempia mahdollisuuksia viestiä, parantaa tuottavuutta, tehdä työtä ja viihtyä. Entistä nopeammat mobiiliyhteydet mahdollistavat uusia kehitysaskeleita: etäsairaanhoidon, automatisoidun liikenteen, etäohjatun teollisen tuotannon, älykkäät sähköverkot ja liikkuvan työn.

Teollinen internet ja keskenään viestivät koneet edellyttävät kattavaa verkkoa, jonka välityksellä tieto kulkee kaikkialle. Jos haluamme vastedeskin parantaa Suomen tehokkuutta ja tuottavuutta, on maamme pidettävä myös näillä keinoin digitalisaation kärkijoukossa.

Tommi Uitto

Kirjoittaja on Nokian matkapuhelinverkkojen maailmanlaajuisesta tuotemyynnistä vastaava johtaja ja Suomen maajohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat