Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimeentulovaade on kohtuuton

Lakiesitykset perheenyhdistämisen uusista ehdoista aika- ja tulorajoineen ovat syrjiviä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Markku Niskanen / HS
Perheenyhdistämiskäytäntöjä kiristettiin jo viime vaalikaudella. Lisää kiristyksiä on luvassa.
Perheenyhdistämiskäytäntöjä kiristettiin jo viime vaalikaudella. Lisää kiristyksiä on luvassa. Kuva: Markku Niskanen / HS

Perheenyhdistämisen ehtojen kiristämisestä on tullut symboli Juha Sipilän (kesk) hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalle.

Perussuomalaiset ovat halunneet antaa vaikutelman, että juuri he saavat aikaan perheenyhdistämisen ehtojen kiristykset, joilla näyttäisi syystä tai toisesta olevan merkitystä maahanmuuton rajoittamisen kannattajille. Kun turvapaikanhakijoiden määrä viime kesänä kääntyi nopeaan kasvuun, perheenyhdistämisellä sai tehtyä symbolipolitiikkaa. Se oli tärkeää koko hallitukselle. Media ja oppositio eivät osanneet tai halunneet puuttua perheenyhdistämiseen liitettyihin väittämiin kuten siihen, että jokaista Suomeen jäävää seuraisi kolme perheenjäsentä.

Väite ei pidä paikkaansa – kuten ei sekään, että Suomen linja olisi löysä. Jyrki Kataisen (kok) hallitus kiristi huomattavasti perheenyhdistämiskäytäntöjä sillä seurauksella, että pakolaisina Suomeen tulleiden perheenyhdistämiset ovat vähentyneet rajusti.

Silti perheenyhdistämisen ehtoja kiristetään. Pääministeri Sipilä pitää kiinni hallitusohjelman sitoumuksesta, jonka mukaan perheenyhdistämisen kriteereitä tarkennetaan EU:n perheenyhdistämisdirektiivin mukaisesti. On kuitenkin eri asia, tehdäänkö tarkennus EU-direktiivin hengessä – ja saako perheenyhdistämisellä enää poliittisia irtopisteitä. Kokoomukselle linjan kiristys saattaa kääntyä jopa kannatustappioksi, ja tämän vihreät ja rkp ovat havainneet.

EU:n perheenyhdistämisdirektiivin, samoin kuin Euroopan ihmisoikeussopimuksen, tarkoitus on turvata ulkomaalaisille oikeus perhe-elämään ja erityisesti lapsille oikeus asua ja elää vanhempiensa kanssa. Hallitus kuitenkin käyttää direktiiviä perustellakseen huomattavia rajoituksia Suomesta turvapaikan saaneiden perhe-elämän suojaan – vieläpä niin, että myös oikeus omaan perheeseen arvioidaan tulojen perusteella.

Hätkähdyttää on sekin, että uudet vaatimukset toimeentulosta koskevat pääsääntöisesti myös Suomeen yksin tulleita alaikäisiä lapsia. Jos vaaditut tulot ovat aikuisellekin suuria, lasten oikeuksien kannalta ne ovat kohtuuttomia.

Hallituksen esitykset perheenyhdistämisen uusista ehdoista aika- ja tulorajoineen ovat syrjiviä – vain hyvin toimeentulevilla olisi oikeus perhe-elämään. Lakiesitys on syrjivä myös sukupuolen perusteella, sillä tosiasiassa oleskelulupa jäisi saamatta useimmiten naisilta.

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka on kokonaisuus. Hallitus tekee nyt vuosien varrella muutoinkin sekavaksi muodostuneeseen kokonaisuuteen nopeita ja ristiriitaisia muutoksia välittämättä siitä, miten päätökset vaikuttavat toisiinsa, saati ihmisoikeuksiin.

Linja on kiristynyt historiallisella tavalla, ja vaikutukset turvapaikanhakijoiden asemaan ovat huomattavia. Yksi kyseenalaisimmista linjauksista on se, että Maahanmuuttovirasto katsoo nyt Irakin, Somalian ja Afganistanin turvallisiksi maiksi. Lisäksi nyt nähdään jo ensimmäisiä seurauksia siitä, ettei humanitaarisen suojelun perusteella Suomessa vuosia asuneiden oleskelulupia uusita.

Kun linja on muutoinkin tiukka, on erikoista, että hallitus kiristää entisestäänkin juuri perheenyhdistämistä. Kyse onkin yhä symbolipolitiikasta, vetotekijöiden karsinnasta ja sisäpolitiikasta, sillä toimeentulovaatimukset eivät koske Suomen ja Pohjoismaiden kansalaisten perheenjäseniä.

Oikeus perheeseen on perusoikeus. Erityisen haavoittuvaisia ovat alaikäiset lapset. Perheellä on keskeinen rooli kotoutumisessa. Hallituksen linja viekin pohjaa siltä työltä, jota yhteiskunta tekee estääkseen nuorten syrjäytymistä ja radikalisoitumista.

Oikaisu 9. kesäkuuta kello 10.10: Pääkirjoituksessa kirjoitettiin virheellisesti, että perheenyhdistämisen ehtoja kiristettiin Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikana. Päätökset tehtiin Matti Vanhasen (kesk) ja Mari Kiviniemen (kesk) hallitusten aikana. Osa lakimuutoksista tuli voimaan Kataisen hallituksen aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat