Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmistoliitto odottaa paljon Li Anderssonilta

Kilpailu äänestäjistä vihreiden kanssa tulee kiristymään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensimmäisen kauden kansanedustajasta Li Anderssonista, 29, tulee vasemmistoliiton seuraava puheenjohtaja. Asia varmistui maanantaina, kun neuvoa-antavan jäsenäänestyksen tulokset julkaistiin. Ennakkosuosikki hän oli kaiken aikaa.

Andersson valitaan tehtävään ensi viikonloppuna puoluekokouksessa Oulussa.

Andersson sai 61,8 prosenttia annetuista äänistä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sai 26,2 prosenttia ja kansanedustaja Jari Myllykoski 11,9 prosenttia äänistä. Tulos oli niin selvä, että Pekonen ja Myllykoski vetäytyivät puheenjohtajakisasta saman tien.

Andersson oli viime vuoden eduskuntavaalien ääniharavia: hän keräsi Varsinais-Suomen vaalipiirissä yli 15 000 ääntä. Moni vasemmistoliittolainen varmaan toivoo, että Anderssonin kansansuosio tarttuu koko puolueeseen – samaan tapaan kuin kokoomuslaiset ajattelivat kaksi vuotta sitten valitessaan Alexander Stubbin puolueen johtoon.

Andersson sanoi yhdeksi tavoitteekseen vasemmistoliiton näkyvyyden lisäämisen. Vaalikeskusteluissa hän varmasti erottuu: hän on sujuva väittelijä, selvästi muita puoluejohtajia nuorempi ja toinen nainen muuten niin miesvoittoisessa puoluejohtajien rivistössä.

Anderssonin tavoitteena on – luonnollisesti – kasvattaa puolueen kannatusta. Hän aikoo pyrkiä puhuttelemaan muitakin kuin puolueen vakiintuneita kannattajia. Anderssonin mielestä vasemmistoliiton kannatuspotentiaali on paljon suurempi kuin viime aikoina mitattu yhdeksisen prosenttia.

Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen valtakaudella oppositiopuolue vasemmistoliiton kannatus saattaa hyvinkin kasvaa. Lisäksi uusi puheenjohtaja lisää aina puolueen näkyvyyttä. Jäsenäänestyskin saattoi aktivoida puolueväkeä.

Andersson edustaa punavihreää linjaa, mitä voinee pitää vasemmistoliiton nykyisenä valtavirtana. Hän on toiminut Åbo Gröna Vänster -opiskelijayhdistyksen puheenjohtajana.

Kilpailu vihreiden kanssa äänestäjien suosiosta siis kiristyy puolueiden välisellä rajalla. Vihreät valitsevat uuden puheenjohtajan ensi vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat