Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Setämiehet Iranissa – ”Hyvä tytöt, nyt sitten aviomiestä etsimään”

Poliisivaltiossa vääryyksiin puuttuminen on rohkeaa.

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kuten nykyään melkein aina ja kaikkialla, tälläkin kertaa yliopistosta juuri valmistuneiden nuorten ryhmästä enemmistö oli naisia.

Iloinen joukkio oli tullut ottamaan ryhmäkuvaa Unescon maailmanperintölistalle päässeeseen persialaiseen puutarhaan. Oltiin Kashanissa, Iranissa, minkä huomasi lähinnä siitä, että nuorilla naisilla oli huivi amerikkalaistyylisen vastavalmistuneiden neliölakin alla.

Kävelimme ohi, minä ja iranilainen oppaani. Minä hymyilin parasta kannustavaa setämieshymyäni. Opas sanoi jotain nuorille ja naurahti.

”Sanoin, että hyvä tytöt, nyt sitten aviomiestä etsimään”, hän hekotteli, kun jatkoimme kohti teehuonetta.

Tunteet kiukusta häpeään vyöryivät ylitseni.

Olimme käytännössä marssineet kuokkimaan toisten juhlapäivään, minkä lisäksi olimme onnistuneet loukkaamaan päivänsankareita vähättelemällä heidän koko juhlansa aihetta.

Minä olin nyökytellyt koko ajan vieressä.

”On oikeasti iso yhteiskunnallinen ongelma, kun meillä naiset menevät naimisiin ja synnyttävät myöhään”, opas selitti minulle.

Emme olleet vielä ehtineet kunnolla sisään teehuoneeseen, kun yksi vastavalmistuneista nuorista miehistä sai meidät kiinni.

”Hän sanoi, että olitpa hauska”, oppaani käänsi minulle nuoren miehen etäältä huutaman kommentin.

Käännös oli ilmiselvästi vajaa. Jos hän kutsuikin opasta ”hauskaksi”, ilmaisussa oli todennäköisesti mukana aimo annos vuosisatoja kypsynyttä persialaista ironiaa. Sen verran kiukkuiselta nuori mies näytti.

Ehkä minäkin tulin samalla haukutuksi. En tiedä enkä välitä. Nuoren miehen käytös teki minut sen verran iloiseksi.

En tiedä sitäkään, suututtiko häntä opiskelukavereiden ja ystävien loukkaaminen näiden juhlapäivänä vai opiskelukavereiden ja ystävien älykkyyden ja tutkinnon väheksyntä.

Joka tapauksessa nuorukainen päätti heti puuttua vääryyteen sellaisen nähdessään. Iranin kaltaisessa poliisivaltiossa se on jo itsessään rohkeaa, erityisesti kun kiukulla oli yhteiskunnallinen ulottuvuus. Hänhän ei tiennyt, minkä kuntoisuusluokan kiduttaja vaaleanpunaista ulkomaalaista opasti tai vahti.

Iranin toivo, etten sanoisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat