Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratkaisuja syntyi otolliseen aikaan

Työmarkkinoiden työntöapu tulee talouteen oikealla hetkellä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta
Vuosaaren satamassa on ollut viime vuosina liian hiljaista.
Vuosaaren satamassa on ollut viime vuosina liian hiljaista. Kuva: Mika Ranta

Talouden ennustamisessa hankalinta on tulevaisuuden ennustaminen. Menneen ennustaminen sujuu paremmin.

Talouden ennustemallien pääasiallista ruokaa ovat tiedot menneisyydestä. Sisään syötetään tietoja esimerkiksi viennin arvosta ja määrästä. Eteenpäin katsovat signaalit muun muassa yritysjohtajien tunnelmista ja kuluttajien mielialoista ovat enemmänkin mausteita. Jos katsoo eteenpäin taustapeilin kautta, huomaa käänteen vasta jälkikäteen.

Näin kävi 1990-luvun alun lamassa. Suomi meni kuiluun katsoen taaksepäin yhä 1980-luvun nousukautta. Presidentti Mauno Koivisto tuhahti, että ennusteita tehdään desimaalin tarkkuudella, mutta lukeman etumerkki voi olla väärä.

Poliittinen vastustuskin vaikutti tulkintaan. Oli tehty arvioita, joiden mukaan romahdus olisi edessä. Hallitus, eduskunta ja työmarkkinat halusivat jatkaa hyvän jakamista, koska se oli jakajille edullista. Synkät ennusteet tyrmättiin siksikin, että niiden tueksi ei ollut tarjota riittävästi pitäväksi katsottua mittaustietoa.

2000-luvun alun teknokuplan puhjetessa oletettiin, että salama iski aika kauas. Suomen Pankki laski joulukuussa 2000, että bruttokansantuote kasvaa seuraavana vuonna 4,9 prosenttia ja Yhdysvaltain talouskasvu hidastuu maltillisesti. Hidastumisen kuvattiin olevan vain hyväksi.

Yhdysvaltain talouskasvuprosentti putosi neljästä yhteen. Suomen bruttokansantuotteen kasvu jäi 2,6:een vuonna 2001, ja seuraava vuosi oli vielä laihempi. Ilman Nokian tuolloista työntöapua kansantalous olisi ollut suurissa vaikeuksissa.

Vaikka moni jälkikäteen muuta väittääkin, Suomen bruttokansantuotteen romahdus vuonna 2009 tuli yllätyksenä. Yhdysvaltojen finanssikriisi huomattiin, mutta yleinen tulkinta oli, että sen vaikutus tuskin ulottuu Suomeen saakka. Kun se kuitenkin ulottui, taaksepäin katsovien mittausten perusteella oletettiin, että isku on lyhytaikainen – jonkinlainen kuoppa.

Kesäkuussa 2009 pääministeri Matti Vanhanen (kesk) kertoi eduskunnalle valtiovarainministeriön ennusteeseen nojautuen, että nyt ollaan suhdannekuopan pohjalla ja käänne tulee lähikuukausina.

Kun näin oletettiin, talouspolitiikan valinnat menivät vinoon. Suomi alkoi elvyttää. Silloin tätä valintaa kuvattiin kertomalla, että nyt rakennetaan silta yli taantuman.

Todellisuudessa siltaa rakennettiin tietämättä lainkaan, missä vastaranta on. Jälkiviisaasti voisi arvioida, että elvyttämisen asemesta olisi pitänyt aloittaa ajoissa julkisen talouden sopeuttaminen ja uudelleenajattelu työmarkkinoilla.

Tällä hetkellä yleinen oletus on, että Suomen talous on kääntymässä kohti parempaa aikaa. Myönteisiä mittaustuloksia alkaa kertyä.

Nyt luvut yllättivät, vaikka vienti ei vieläkään vedä. Rakentamisesta, kuluttajien luottamuksesta, palvelujen viennistä ja esimerkiksi asuntokaupoista on kyllä kertynyt rohkaisevaa tietoa. Sen varaan rakennettua toiveikkuutta ovat tehokkaasti vähentäneet huonot kuulumiset vientitilastoista.

Suomessa tehdyt, talouteen ja työmarkkinoihin vaikuttavat ratkaisut vievät toivottavasti oikeaan suuntaan. Ainakin toimenpiteiden ajoitus olisi oikea – ehkä sattumalta mutta kuitenkin.

Uudenlainen vientialojen vetämä palkanmuodostusmalli, kilpailukykysopimus ja ostovoimaa turvaavat verojen alennukset voisivat antaa työntöapua hyvällä hetkellä. Viime vuosina liian moni voima on vetänyt taloutta taaksepäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat