Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ei ole lähtenyt Syyriasta yhtään minnekään

Venäjän sotakalustoa Syyriasta hakeneet kuljetuskoneet oli rahdattu täyteen myös tulomatkalla. Venäjä korvasi pääosan pommikoneistaan taisteluhelikoptereilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjä ilmoitti maanantaina lisäävänsä pommituksia ja muuta tukea Syyrian hallituksen joukoille Aleppon kaupungin alueella. Ilmoitus ei ollut yllättävä, vaikka sen olisi pitänyt olla.

Helmikuun lopussa Venäjä liittyi osittaiseen tulitaukoon Syyriassa. Maaliskuun puolivälissä presidentti Vladimir Putin määräsi pääosan asevoimasta kotiutettavaksi Syyriasta. Nähtiin videoita, joissa Venäjän hävittäjät ja pommittajat lensivät Latakian kaupungin laidalla sijaitsevasta tukikohdasta pohjoiseen raskaiden kuljetuskoneiden saattamina.

Todellisuudessa venäläiset eivät lähteneet Syyriasta minnekään, eikä tulitauostakaan ole paljon mitään jäljellä. Sodan luonne ja Venäjän Syyriassa käyttämät asejärjestelmät ovat kuitenkin jonkin verran muuttuneet. Erikoisempi muutos on, ettei Venäjä enää mainosta osuuttaan Syyrian sotaan yhtä näkyvästi kuin suurten ilmapommitusten aikana.

Kuljetuskoneet oli ilmeisesti rahdattu täyteen paluulennolla. Venäjän aseiden ja sotilaiden määrä Syyriassa ei vähentynyt vaan kasvoi.

Ulkomaiset tiedotusvälineet saivat näytön nykyisen läsnäolon mittasuhteista, kun Venäjä kuljetti viime kuussa joukon toimittajia Isisiltä takaisin vallattuun Palmyran kaupunkiin. Osallistujien mukaan matkaa tehtiin vahvassa saattueessa, helikoptereiden suojaamana ja venäläisten tukikohtien kautta.

Venäläiset eivät kerro sotilaidensa tai kalustonsa nykyisiä määriä Syyriassa, mutta läsnäolo on huomattava ja Syyrian hallituksen kannalta sotilaallisesti ratkaiseva.

Venäläiset suorittavat nyt Syyriassa osittain sitä tehtävää, jonka Putin alun perin väitti joukoilleen antaneensa – he iskevät Isisin hallussaan pitämiin kohteisiin. Maajoukot ja taisteluhelikopterit ovat pääosin korvanneet aiemmat ilmavoimien rynnäkkökoneet. Aleppossa Venäjää syytetään edelleen myös siviilikohteiden ilmapommituksista.

Syyriassa on meneillään Venäjän tukeman armeijan ja Yhdysvaltain tukemien kapinallisryhmien kilpajuoksu Isisin alueille. Vaarana on välikohtaus Venäjän ja Yhdysvaltain joukkojen kesken, vaikka molemmat pyrkivät välttämään sitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat