Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopuolisten valtaa yliopistoissa pitää karsia

Jokaista yliopistoa on syytä arvioida sen alueellisen roolin ja todellisten tehtävien nojalla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa yliopistoja tiukasti rahoitusmallin avulla. Yliopistojen autonomia on näennäistä.

Vaaditaan yliopistojen profiloitumista, mutta poliittisilta päättäjiltä ja ministeriöltä puuttuu innostava tulevaisuudennäky. Puheet laatuloikista ovat epäuskottavia, kun samanaikaisesti pakotetaan julmiin saneerauksiin.

Maan tavaksi on tullut leikata rajusti ja antaa sitten mitätön kompensaatio “kehittämiseen”. Yliopistot, jotka suostuvat leikkaamaan eniten, saavat mitättömiä porkkanarahoja uusien avauksien ja huippuyksiköiden käynnistämiseen.

Tämä logiikka on tiukkenemassa. Ensi vuodesta alkaen niin sanottua strategiarahoitusta käytetään aiempaa enemmän harkinnanvaraisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa yliopistot lopullisesti pihteihinsä.

Yliopistot joutuvat harrastamaan hakuammuntaa, sillä opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole kyennyt määrittelemään haluamaansa. Ainoa vastaus on, että tuo ei riitä. Tähän yliopistoissa tyydytään, kyseenalaistamisen kulttuuri on henkitoreissaan.

Piiska paukkuu: vähenevillä resursseilla on oltava maailman paras. Tällainen pyrky on itsepetosta. Tasaisen hyvän tavoittelusta ja monipuolisesta kehitysedellytysten turvaamisesta nousevat huiput, eivät väkinäisestä huippuyksikköjen tavoittelusta. Tähän perustuu esimerkiksi Suomen menestys oppimistulosten Pisa-vertailuissa.

Yliopistojen hallituksissa ulkopuolisilla voi olla enemmistö. Erityisen paljon arvostetaan yritysmaailman edustajia. Heillä oletetaan olevan yliopiston johtamista palvelevaa viisautta. Mitä kautta yritysedustajan yliopistopoliittinen syväymmärrys on kertynyt, kun opiskeluajoistakin on jo kulunut tovi?

Rehtori ei ole enää yliopistoyhteisön vaan yliopiston hallituksen rehtori. Rehtorien valintaprosesseista on tullut salakähmäisiä. Henkilöstö ei voi osallistua kuin korkeintaan nimellisesti rehtorin valintaan.

Yliopiston hallituksen ulkopuolisten jäsenien myönteinen anti on jäänyt vähäiseksi. Jos heidän on valittava opetus- ja kulttuuriministeriöstä tulevan käskytyksen ja yliopistoyhteisön edun välillä, yliopistoyhteisö häviää. Haparoivat yritykset ”strategiseen johtamiseen” tarkoittavat henkilöstölle epävarmuutta ja yt-neuvotteluja.

Yliopistolakia on muutettava. Satunnaisten ohikulkijoiden ylivaltaa on karsittava. Heitä saisi olla yliopiston hallituksessa korkeintaan yksi kolmasosa.

Henkilöstön suoran vaikuttamisen välineitä on radikaalisti lisättävä. Yliopiston hallituksen puheenjohtajan tulee olla akateemisen maailman tunteva sivistysyliopiston ymmärtäjä. Hallitus on voitava myös erottaa, jos yliopistoyhteisö menettää siihen luottamuksensa.

Ministeriötason linjauksissa ei tunnisteta yliopistojen roolia omien alueidensa yliopistoina. Valtakunnallinen tarkastelu on tarkoitushakuista. Se lietsoo yliopistojen vastakkainasettelua ja kilpailua sekä pienten yksiköiden lakkauttamista.

On erikoista, että kaikkia yliopistoja, suuria ja pieniä, tarkastellaan samoilla valtakunnallisilla kriteereillä. Kummallista on sekin, että pienten yliopistoyksiköiden puolustamista pidetään halveksittavana aluepolitiikkana, mutta leikkaaminen ja keskittäminen tulkitaan yhteiskunnan kokonaisedun ajamiseksi. Tämä on ilmennyt esimerkiksi Savonlinnan opettajankoulutuksen lakkauttamisen yhteydessä.

Omalla alueellaan pienelläkin yliopistolla on suuri vaikuttavuus. Harhaisesta keskiarvojen maantieteestä on luovuttava ja ryhdyttävä arvioimaan yliopistoja niiden todellisten tehtävien perusteella. Yliopistoissa voi ja pitää olla myös päällekkäisyyksiä. Niiden vimmainen karsiminen johtaa menestysedellytystemme heikkenemiseen.

Valtakunnallisesti jonkin oppiaineen merkitys voi yhdessä yliopistossa olla pieni ja tulokset näennäisen vaatimattomia. Yliopiston sijaintimaakunnassa oppiaine voi silti olla merkittävä, koska siihen liittyvä tutkimus ja opetus palvelevat oman alueen yrityksiä ja hallintoa. Tutkimuksessa löydetään oman alueen erityisyydestä ponnistavia näkökulmia kansainväliseen keskusteluun.

Yliopistoja ei pidä arvioida kaavamaisesti valtakunnallisilla kriteereillä. Jos näin tehdään, ei ymmärretä Suomen menestyksen ideaa, joka perustuu keskittämisen sijaan hajauttamiseen.

Hannu Katajamäki

Kirjoittaja on filosofisen tiedekunnan dekaani ja aluetieteen professori Vaasan yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat