Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton tarvitsee miesten äänet

Hillary Clintonin tie Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaaksi on ollut odotettua vaikeampi, ja kamppailu Donald Trumpin kanssa on vasta edessä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Shannon Stapleton / REUTERS
Hillary Clinton ilmoittautui demokraattisen puoleen esivaalikilvan voittajaksi tiistaina kampanjatilaisuudessa Brooklynissa New Yorkissa
Hillary Clinton ilmoittautui demokraattisen puoleen esivaalikilvan voittajaksi tiistaina kampanjatilaisuudessa Brooklynissa New Yorkissa Kuva: Shannon Stapleton / REUTERS

Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanja on noudattanut sille alun perin ounasteltua käsikirjoitusta ainoastaan siinä, että Hillary Clintonista tullee demokraattisen puolueen ehdokas. Hänen ehdokkuutensa toteutuu kuitenkin lopulta hyvin erilaisessa poliittisessa maisemassa kuin hän itsekin todennäköisesti alun perin odotti.

Ilmoittaessaan voitostaan demokraattien ehdokaskilvassa Clinton korosti, että ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen historiassa nainen on suuren puolueen ehdokkaana. Saavutusta ei himmennä se, että kahdeksan vuotta sitten hän hävisi esivaalikilvan Yhdysvaltojen ensimmäiselle mustalle presidentille Barack Obamalle.

Clinton puhui poliittisen uransa ydinalueella New Yorkin Brooklynissa sen jälkeen, kun hänelle oli kertynyt selvä enemmistö demokraattien valitsijamiehistä kuudessa osavaltiossa tiistaina järjestetyssä esivaalissa. Puolue nimeää presidenttiehdokkaansa virallisesti puoluekokouksessaan heinäkuun lopussa.

Voitto yli vuoden kestäneessä esivaalikampanjassa osoittaa Clintonin sitkeyttä ja määrätietoisuutta. Nimityksen varmistaminen on ollut huomattavasti vaikeampaa kuin kukaan osasi ennustaa.

Clinton lähtee selvänä suosikkina kampanjaan republikaanien kiisteltyä ehdokasta Donald Trumpia vastaan ennen marraskuun alussa järjestettäviä presidentinvaaleja, mutta tähänastinen kilpa on paljastanut myös Clintonin heikkouksia ja rasitteita.

Välitön ongelma Clintonille on, että sitkeä vastaehdokas Bernie Sanders ei luopunut kampanjastaan tiistaina kärsimistään tappioista huolimatta vaan kilpailee valitsijamiehistä vielä viimeisessäkin, pääkaupungissa Washingtonissa ensi tiistaina järjestettävässä esivaalissa.

Clinton itse luovutti juuri tässä vaiheessa kahdeksan vuotta sitten ja antoi tukensa Obaman valinnalle. Sandersin päätös jatkaa kampanjointia vaikeuttaa Clintonin pyrkimyksiä kerätä tuiki tarpeellisia ääniä koulutetuilta nuorilta, jotka ovat olleet Sandersin tärkein tukiryhmä.

Vermontin osavaltion harmaantuneen sosialistin selviäminen presidenttikilvassa näinkin pitkälle on kampanjan suuria yllätyksiä.

Toinen ja enemmän julkisuutta saanut yllätys on Donald Trumpin ylivoimainen rymistäminen republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Myös hänellä on jo riittävä määrä valitsijamiehiä nimityksen varmistamiseksi.

Sandersin ja Trumpin menestyksestä voi päätellä ainakin sen, että Yhdysvaltain poliittinen sykli suosii nyt ehdokkaita poliittisen eliitin ulkopuolelta.

Sandersin kampanjan jatkumisesta huolimatta demokraattien on nyt helpompi juhlia ehdokastaan kuin republikaanien. Trump syvensi jakolinjoja omassa puolueessaan viimeksi sanomalla, että hänen aiempaa toimintaansa tutkiva liittovaltion tuomari on epäpätevä meksikolaisten juuriensa vuoksi.

Avoimen rasistinen kommentti vie latinoäänestäjiä Trumpin lisäksi muiltakin republikaaneilta. Tilanteesta on enemmän hyötyä kongressipaikoista kilpaileville demokraateille kuin Clintonille, joka on entuudestaan vahvoilla latinoalueilla.

Clintonin ongelma on, että hänen suosionsa valkoisten miesäänestäjien keskuudessa on lähes yhtä heikko kuin Trumpin suosio naisten joukossa. Vähemmän koulutettujen valkoisten miesten suhteellinen osuus väestöstä pienenee mutta on edelleen ratkaiseva Ohion kaltaisissa vaa’ankieliosavaltioissa.

Samalla, kun Clinton juhlii politiikan lasikaton rikkomista, hän joutuu kääntämään huomionsa äänestäjäryhmään, jota se vähiten kiinnostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat