Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palvelualojen painoarvo kasvaa hiljalleen SAK:ssa

Lauri Lyly jäi eläkkeelle, seuraaja Jarkko Eloranta tulee julkisen sektorin liitosta JHL:stä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK vaihtoi alkuviikosta puheenjohtajaa. Lauri Lyly jäi eläkkeelle, ja hänen seuraajakseen valittiin Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa JHL:ää tähän asti johtanut Jarkko Eloranta.

Elorannassa henkilöityy muutos työelämässä ja ammatillisessa edunvalvonnassa. Hän on valtiotieteen maisteri eikä ole hankkinut vuosikausia elantoaan ruumiillisissa töissä kuten kaikki edeltäjänsä eheytyneen SAK:n johdossa.

Niilo Hämäläinen aloitti työuransa metsätyömiehenä, Pekka Oivio veturinkuljettajana ja Pertti Viinanen trukinkuljettajana paperitehtaalla. Lauri Ihalainen on koulutukseltaan kirvesmies ja Lauri Lyly sähköasentaja.

Elorannan oma liitto, JHL, on SAK:n toiseksi suurin ammattiliitto. Kuten nimi kertoo, liiton jäsenet ovat useimmiten julkisella sektorilla töissä.

SAK:n suurin ammattiliitto on Palvelualojen ammattiliitto Pam ja liiton jäsenen tyypillinen ammatti kaupan kassa. Kumpikin liitto on voimakkaasti naisvaltainen.

Samaan aikaan teollisuusliittojen jäsenmäärä supistuu. Perinteinen teollisuus ei työllistä niin kuin joskus ennen. Syynä on teknologian kehittyminen.

Paino SAK:ssa on siirtynyt julkiselle sektorille ja yksityiselle palvelusektorille. Teollisuus toki tuo Suomen kansantaloudelle välttämättömät vientitulot, mutta työllisyys lepää palvelualojen harteilla.

Punnus heilahti silloin, kun Lyly valittiin SAK:n puheenjohtajaksi. Hän tosin oli Sähköliiton entinen puheenjohtaja, mutta hänet valittiin SAK:n johtoon nimenomaan Pamin ja JHL:n äänillä. Teollisuusliitoilla oli oma ehdokkaansa, Paperiliiton Petri Vanhala. Junttaus hänen puolestaan oli niin suoraviivaista, että se kääntyi tarkoitustaan vastaan.

Teollisuusliittojen todellinen valta ei silti katoa minnekään. Suomeen yritetään kopioida Ruotsin palkkamalli, jossa teollisuusliitot määrittelevät palkankorotusten katon. SAK:ssa neljä teollisuusliittoa aikoo sulautua ensi vuoden aikana. Mikäli suunnitelma toteutuu, uudesta teollisuusliitosta tulee SAK:laisen liittoperheen neuvottelunyrkki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat