Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin minä hassutin Neuvostoliittoa – suomettuminen oli leikki, jonka lapsetkin oppivat

Suomettumisen aika on häpeällinen jakso Suomen historiassa.

Pääkirjoitus
 
Lauri Malkavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n liitepäällikkö.

Kirjailija Sofi Oksanen on herättänyt hämmennystä väittämällä, että Neuvostoliiton aikaan Suomen koulujen oppikirjat piti hyväksyttää Moskovassa. Historian ja kirjankustannusalan asiantuntijat ovat kevään mittaan kiistäneet Oksasen väitteet, mutta itse asettuisin puolitiehen.

Sofi Oksanen (s. 1979) on toki aivan liian nuori arvioimaan syvällisesti suomettumisen aikaa, mutta nyt hän on oikeilla jäljillä. Oppikirjoja tuskin tarkastettiin Moskovassa, mutta eiköhän Neuvostoliiton olemassaolo ainakin tiedostamatta vaikuttanut siihen, miten asiat esitettiin suomalaisissa oppikirjoissa.

Ja kuka minä olen sanomaan?

Suomen lukioissa järjestettiin talvella 1983 kirjoituskilpailu 35-vuotiaan yya-sopimuksen kunniaksi. Pääpalkintona

oli kahden viikon matka Tallinnaan, Leningradiin ja Moskovaan.

Kilpailun järjesti Suomi–Neuvostoliitto-seura, joka oli myös laatinut otsikot valmiiksi. Minä valitsin tämän: Suomen ja Neuvostoliiton ystävyys – esimerkki maailman kansoille. Sitten kirjoitin.

Meni muutama kuukausi, ja tulokset julkistettiin.

Voittaja olin minä.

Palkintomatka oli kesällä, ja se huipentui Suomen ja Neuvostoliiton nuorison ystävyysfestivaaliin. Pääjuhla järjestettiin Moskovassa suuressa urheiluhallissa. Paikalla oli tuhansia ihmisiä.

Aineeni luettiin yleisölle venäjäksi käännettynä. Minut kutsuttiin lavalle, sain valtavat aplodit, suuren lasimaljakon, kukkia ja muita palkintoja.

Kunnioitettu kirjailija Sofi Oksanen! Arvoisa Suomi–Neuvostoliitto-seuran hallitus! Hyvät toverit!

Kerron nyt totuuden. Koska 33 vuotta on kulunut, voin kertoa, että aineeni oli pelkkää pelleilyä. Tarkoitus oli vain päästä hauskalle matkalle. Olin 17-vuotias, mutta Suomessa kasvaneena olin oppinut, kuinka ne asiat piti sanoa.

Kirjoitin siis palkintoraadille juuri sellaisen tekstin, jonka se halusi lukea.

Ja täydestä meni.

Suomettumisen aika on häpeällinen jakso Suomen historiassa. Kansakunta oli rähmällään, mutta tämä on pinnallinen tulkinta. Kyseessä oli myös jonkinlainen peli tai leikki, jonka säännöt kaikki oppivat. Sillä uskokaa tai älkää: ihmiset olivat ennen vanhaan aivan samanlaisia kuin nykyisin.

En toki oikeasti tiedä, tarkistettiinko oppikirjat Moskovassa. Mutta sen tiedän, että minun kirjoitukseni siellä tarkistettiin, ja siitä pidettiin kovasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat