Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi populismia on niin vaikea ymmärtää?

Populismin ydintä ovat moniarvoisuuden hylkääminen ja tavat käyttää valtiovaltaa eri mieltä olevien vaimentamiseen, kirjoittaa Anna-Liina Kauhanen.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on sitä itseään. Samoin Itävallan presidentinvaalien kakkonen Norbert Hofer, Slovakian pääministeri Robert Fico, Norjan valtiovarainministeri Siv Jensen, Vaihtoehto Saksalle -puolueen johtaja Frauke Petry. . .

Kaikkien populistien kuningattaresta Marine Le Penistä voi hyvinkin tulla Ranskan seuraava presidentti.

Näyttäviä vaalivoittoja keräävien populistien lista on pitkä ja Euroopan eliitin huoli suuri. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy varoitti vuonna 2010, että Euroopan suurin uhka on populismi. Samat varoitukset on toistanut EU-komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Mutta mitä populismi itse asiassa on ja miksi se on niin suuri uhka?

Populismin määritteleminen ei ole yksinkertaista. Itsekin tulee käyttäneeksi pinnallisuuksia ja ylemmyydentuntoisia yksinkertaistuksia.

Ehkä siksi populismin tutkijan ja Princetonin yliopiston professorin Jan-Werner Müllerin populismia käsittelevät puheenvuorot ja tuore kirja Was ist Populismus? (Mitä populismi on?) kolahtivat. Luettavakseen saa analyysia populismin vaikeasti hahmottuvasta ytimestä.

Myös Müller on ollut populismin kanssa pulassa. Ensin onkin helpompi sanoa, mitä populismi ei ole.

Populismin pienin yhteinen nimittäjä ei löydy siitä, että populistit kiinnittyisivät tiettyyn yhteiskunnalliseen luokkaan. Yhteistä ei ole tulotaso, asema, ammatti tai koulutus. Ei muslimiviha, ei rasismi eikä talouskriisi. Ei sukupuoli, vaikka miehet äänestävät populisteja enemmän kuin naiset.

Populismin nousua selitetään mediassa varsin kehnosti, mutta tavallaan myös kekseliäästi. Käytössä ovat myös tunteet. Esimerkiksi Donald Trumpin kannattajista piirtyy kuva, jossa toisensa löytävät kovaa työtä tehneet mutta globalisaation pettämät ja siksi vihaiset valkoiset miehet. Toisaalta sama selitys on myös populisteilla itsellään: karismaattinen johtaja voimaannuttaa lamaantuneet raasut.

Keittiösosiaalipsykologia vihaisten vastaiskusta ei selitä populismia, saati sitä, miksi se on uhka. Politiikka ei ole terapiaa, Müller toteaa. Se on hyvä muistaa populismin kritiikissä ja myös kritiikin kritiikissä.

Populistipuolueet tavoittelevat valtaa ja vallassa pysymistä. Mutta mikäpä puolue ei tavoittelisi? Populismilla on kuitenkin omat kikkansa.

Vaikka populistit pääsisivät valtaan arvostelemalla eliittiä, se, että heistä tulee eliittiä, on moraalisesti oikeutettua. Miten temppu tehdään?

Eliitin arvosteleminen ei tee populistiksi. Tarvitaan kansa.

Kansa on populistille moraalinen käsite, jolla voi perustella miltei kaiken. Vain populismi edustaa ”kansaa”. Jos sen sijaan ei tue populistin kantaa, ei kuulu kansaan ja sille kuuluvien oikeuksien piiriin. Tästä asetelmasta juontuvat usein myös populistipuolueiden nationalismi ja rasismi, vaikka ne eivät sinänsä määritä populismia.

Populismi on antipluralistista ja autoritaarista. Autoritaarisuus on sitä, ettei populisteilla valtaan päästyään ole mitään ongelmaa edustaa ”kansaa”, vaikka tuki katoaisi.

Myös se, ettei kansa tue, selittyy sillä, että eliitti vaientaa kansan. Ei olekaan ihme, että populistipiireissä jylläävät salaliittoteoriat, Müller on sanonut.

Populistin pokka pitää, ja vallassakin populisti syyttää eliittiä. Tämä toiminee siksi, ettei populisti pelaa kaikilla edustuksellisen demokratian säännöillä. Jos oma kanta ei voita, se on merkki siitä, että demokraattinen järjestelmä on rikki. Ja jos järjestelmä on rikki, sitä ei tarvita.

Tällaisesta ajattelusta on siirrytty myös käytäntöön. Puolassa ja Unkarissa populistit ovat politisoineet valtiota esimerkiksi tuomalla oikeuslaitokseen oman väkensä. Perustelut: kansa haluaa niin.

Mutta kun ei halua. Ja myös ne toista mieltä olevat ovat kansaa.

Populismin ydintä ovat moniarvoisuuden hylkääminen ja tavat käyttää valtiovaltaa eri mieltä olevien vaimentamiseen. Tämä tekee populismin noususta vaarallista.

Uhka on myös, ettei populismin ydintä ymmärretä. Kyse ei ole ohimenevistä protesteista vaan tämän ajan suuresta poliittisesta liikkeestä.

Populismilla on pitkä varjo, joka sulkee pois yhteiskunnasta merkittävän osan ihmisiä. Tämä on vastoin liberaalin demokratian ydintä. Siksi muilla puolueilla ja myös journalismilla on suuria vaikeuksia käsitellä rakenteellisesti epädemokraattista populismia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat