Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus vie taas huomion uutisissa

Viikonloppuna vasemmistoliiton ja Rkp:n puheenjohtaja vaihtuu varmasti. Myös kokoomuksen puheenjohtaja saattaa vaihtua.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Kokoomuksen puheenjohtajatenttiin Mediatorilla Sanomatalossa osallistuivat Elina Lepomäki, Alexander Stubb ja Petteri Orpo.
Kokoomuksen puheenjohtajatenttiin Mediatorilla Sanomatalossa osallistuivat Elina Lepomäki, Alexander Stubb ja Petteri Orpo. Kuva: Rio Gandara / HS

Politiikan uutisista ei tänä viikonloppuna tule pulaa. Koolla on neljä puoluetta. Kahdessa puoluekokouksessa puolueen puheenjohtaja vaihtuu varmasti, kolmannessakin puheenjohtaja saattaa vaihtua.

Puheenjohtaja vaihtuu kahdessa oppositiopuolueessa: vasemmistoliitossa ja Rkp:ssä. Vasemmistoliitossa Paavo Arhinmäki jättää puheenjohtajan paikan. Hänen tilalleen valitaan Li Andersson, joka oli ylivoimainen puolueen neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä.

Rkp:n kolmesta puheenjohtajaehdokkaasta ei kukaan vielä perjantaihin mennessä ollut luovuttanut. Carl Haglundin seuraajaksi vahvimpana pidetään Anna-Maja Henrikssonia.

Pääministeripuolue keskustassakin tehdään valintoja. Niillä on muille kuin keskustan aktiiveille verrattain vähän merkitystä. Kansanedustaja Matti Vanhanen valitaan puolueen presidenttiehdokkaaksi. Jotkut keskustalaiset ovat pohtineet, kannattaako presidenttiehdokas valita näin varhain, kun presidentinvaali on vasta vuonna 2018.

Keskustassa vaihtuu myös puoluesihteeri, kun Timo ”Pappa” Laaninen lopettaa. Hän on tehnyt vuosikymmenien mittaisen uran keskustan keskeisenä taustavaikuttajana. Riviäänestäjän huomio ei ole juuri kohdistunut seuraajaehdokkaisiin.

Puoluesihteerin rooli nykyisessä politiikassa on muuttunut noin 30 vuoden takaisista ajoista. Ennen puoluesihteerit olivat julkisuuden henkilöitä ja vaikutusvallaltaan heti puolueen puheenjohtajista seuraavia. Nyt heidän roolinsa on lähinnä pitää puolueen vaalikoneisto kunnossa ja kenttäväen mielenkiinto yllä.

Suurin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti hallituspuolue kokoomukseen, jossa käydään aito kamppailu puheenjohtajan paikasta. Kuten kaksi vuotta sitten, kokoomus osaa viedä huomion muilta.

Nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, on saanut kaksi haastajaa: kansanedustaja Elina Lepomäen ja sisäministeri Petteri Orpon. Kisa käydään Stubbin ja Orpon välillä.

Elina Lepomäen vuoro ei ole vielä. Joskus tulevaisuudessa hänestä saattaa hyvinkin tulla ainakin ministeri, jos malttaa pysyä politiikassa.

Yleinen arvio julkisuudessa on ollut, että Orpo voittaa kisan. Siihen suuntaan viittaavat myös viime päivinä julkaistut kyselyt. Esimerkiksi Lännen Median kokoomusvaikuttajille tekemässä kyselyssä Orpo sai puolet äänistä, Stubb kolmanneksen ja Lepomäki kymmenen prosenttia.

Kyselyjen perusteella on ryhdytty spekuloimaan, voisiko Orpo kerätä yli puolet virallisten puoluekokousedustajien äänistä jo ensimmäisellä kierroksella.

Orpo on lisäksi saanut tuekseen joukon nimekkäitä kokoomusvaikuttajia, kuten Jan Vapaavuoren, Ben Zyskowiczin, Ilkka Kanervan ja Paula Risikon.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Stubbilla on kilpaurheilijan psyyke. Kaksi vuotta sitten hän pääsi yllättämään hurjalla henkilökohtaisella puhelinkampanjallaan ja puoluekokouspaikalla tekemällään loppukirillä. Tällä kertaa Stubbilla ei ole yllättäjän etua: muutkin puheenjohtajaehdokkaat ovat soitelleet puoluekokousedustajille.

Puheenjohtajavaalin jälkeen kokoomuksen ministeriryhmässä voi tapahtua muutoksia. Niin käy varmasti, jos Orpo valitaan: painavin ministerinsalkku kuuluu puolueen puheenjohtajalle. Orpo saattaisi haluta myös muita vaihdoksia. Sanni Grahn-Laasonen oli Stubbin poiminta opetus- ja kulttuuriministeriksi. Valinta herätti jonkin verran pahaa mieltä niille kokoomuksen kansanedustajille, jotka odottivat ministerivuoroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat