Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahoitusvarallisuus kasvaa ikävuosien karttuessa

Suomen Pankin selvityksen mukaan suuri osa rahoitusvarallisuudesta on hyvätuloisilla eläkeläisillä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskustelu eläkejärjestelmän oikeudenmukaisuudesta on vähitellen laajentunut ikäryhmien taloudellisen aseman vertailuksi.

Yksi näkökulma on katsoa ansiotuloja, eläkkeitä ja inflaatiota eri sukupolvien näkökulmasta.

Toinen näkökulma on ottaa mukaan tarkasteluun myös varallisuus. Se muuttaa kuvaa osin yllättävällä tavalla.

Muutama kuukausi sitten Suomen Pankki ja Tilastokeskus selvittelivät eri ikäluokkien pärjäämistä viime vuosikymmeninä. Molemmat päätyivät siihen, että eläkeläisten tulokehitys on ollut parempaa kuin nuorten. Eläketurvakeskus lisäsi, että suuret ikäluokat saavat eläkemaksuilleen paljon paremman tuoton kuin nuoremmat. Suurten ikäluokkien eläkkeen nykyarvo on suurempi kuin heidän elinaikaisten eläkemaksujensa arvo. Nuorilla suhde on päinvastainen.

Eläkelaskelmat eivät kuitenkaan välttämättä kerro mitään varallisuudesta. Onneksi myös siitä näkökulmasta on tarjolla tutkimustietoa.

Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa (2/2016) Suomen Pankin neuvonantaja Kaarlo Kauko tarkistaa suomalaisten kotitalouksien rahoitusvarallisuuden.

Kaukon havainto on, että suomalaisesta rahoitusvarallisuudesta – kuten osakkeista, rahasto-osuuksista, vapaaehtoisista eläkevakuutuksista ja talletuksista – ”huomattavan suuri osa on hyvätuloisilla eläkeläisillä”.

Rahoitusvarallisuutta on myös hyvätuloisilla työikäisillä, mutta heillä on myös paljon velkoja.

Yllättävää selvityksessä on, että myös pienehköä eläkettä saavilla on runsaasti rahoitusvarallisuutta. Suurituloisuus ja varakkuus eivät siis ole aina sama asia, eikä pieni eläke aina tarkoita vähäistä varallisuutta.

Rahoitusvarallisuus on vähäisintä nuorilla lapsiperheillä.

Selvitys kannattaa ottaa suuntaa antavana eikä sitä pidä tulkita niin, että eläkeläinen on aina varakas. Eläkeläisissä on paljon pienituloisia ja vähävaraisia.

Mutta hyvä on myös huomata, että oma kokemus varattomuudesta ei välttämättä ole koko viiteryhmää koskeva objektiivinen totuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat