Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pestataan kolme kestojulkkista

Puolueen puheenjohtajan aseman korostuminen on vienyt valtaa puoluesihteereiltä ja puoluetoimistolta kohti eduskuntaa ja julkisuutta.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tänä viikonloppuna kolme puoluetta valitsee itselleen puheenjohtajan. Rkp:ssä Carl Haglund luopui vapaaehtoisesti, kokoomuksessa Alexander Stubb haastetaan, ja vasemmistoliiton jäsenet ehtivät jo äänestää Li Anderssonista Paavo Arhinmäen ainoan seuraajaehdokkaan.

Keskusta tyytyy tällä kertaa valitsemaan puoluesihteerin, varapuheenjohtajia ja presidenttiehdokkaan.

Julkisuuden hahmojen nopeassa kierrossa puoluejohtajat edustavat pysyvyyttä. He pysyvät otsikoissa jopa vuosia, eivät vain joitakin viikkoja. Lapsetkin oppivat tunnistamaan heidät.

Puoluejohtaja joutuu antamaan kasvonsa puolueen käyttöön. Vielä Kari Suomalainen pystyi kuvaamaan puolueita niiden kuvitellun kannattajan karikatyyrilla. Nyt saman asian ajaa puheenjohtajan hahmo ja tapa puhua.

Tärkeimmälle paikalle puolueessaan valittu joutuu olemaan jatkuvasti valmis kommentoimaan. Hän vetää vaalivankkureita. Hyvän vaalituloksen jälkeen hänellä voi olla edessään työläs ministerin tehtävä. Oppositioon joutuva taas joutuu ponnistelemaan saadakseen osansa julkisuudesta. Se on kovaa työtä.

Eikä urakka aina pääty edes siihen, että puolueelle valitaan seuraava johtaja. Moni entinen puheenjohtaja on joutunut lähtemään presidenttiehdokkaaksi, jotta puolueen paikka ei olisi tyhjä vaalikeskusteluissa.

Puoluejohtaja ei kuitenkaan ole aina automaattisesti kuulunut politiikan raskaimpaan sarjaan. Poliittisen historian harrastajatkaan eivät ehkä muista, että esimerkiksi P. V. Heikkinen ja Kaarlo Harvala olivat puolueidensa – maalaisliiton ja Sdp:n – pitkäaikaisimpia puheenjohtajia. Presidenteistä vain kolme on uransa aikana johtanut puoluetta.

Siirtyminen puoluejohtajavetoiseen politiikkaan on osa suomalaisten totuttelua parlamentarismiin. Monipuoluehallitusten maassa on helpompi hahmottaa vastuulliset ja vallankäyttäjät, kun he samalla edustavat vahvalla valtakirjalla puolueitaan.

Siksi kyse ei ole vain henkilökeskeisyyden lisääntymisestä. Presidenttivetoinen malli on vielä henkilökeskeisempi.

Kyse on myös painopisteen vaihtumisesta puolueiden sisällä. Ennen puoluesihteerillä ja hänen johtamallaan puoluetoimistolla oli paljon valtaa. Nyt valta – niin paljon kuin poliitikoilla sitä on avoimessa yhteiskunnassa – on siirtynyt puoluejohtajalle eli askeleen verran kohti eduskuntaa ja julkisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat