Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluepolitiikka jakaa yhä ammattiliittoja

SAK:n ja Akavan jäsenet ovat loitontuneet toisistaan 2010-luvulla. STTK:ssa eri puolueiden kannatus on jakautunut tasaisemmin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Palkansaajaliittojen uuden keskusjärjestön luomiseen tähtäävä suunnitelma kaatui kevään mittaan liittojen välillä ilmenneisiin näkemyseroihin. Ne koskivat ennen kaikkea sitä, millainen keskusjärjestön ja sen liittojen suhteen puoluepolitiikkaan pitäisi olla. STTK:n jäsenliitot vierastivat SAK:laisten liittojen vasemmistolaisuutta, ja SAK:n liitot halusivat pitää kiinni perinteisestä roolistaan osana työväenliikettä.

Ammatillinen järjestäytyminen on ollut Suomessa yleistä. Vuoden 2015 lopulla keskimäärin 90 prosenttia palkansaajista kuului ammatilliseen etujärjestöön tai työttömyyskassaan. Kolme neljästä palkansaajasta kuului SAK:n, STTK:n tai Akavan alaiseen ammattiliittoon.

Ammattiliittojen rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on yhä merkittävä, vaikka tulopoliittisten kokonaisratkaisujen pohja on alkanut rapautua. Tupo-Suomessa kolme suurinta puoluetta keräsi kaksi kolmasosaa kaikista äänistä. Jokainen suuri puolue keskittyi ajamaan tietyn itselleen läheisen yhteiskuntaryhmän etua. Jotkin puolueet ja ammatilliset etujärjestöt löysivät helposti yhteiset viiteryhmänsä, ja tiivis yhteistyö on jatkunut vuosikymmeniä.

SAK:n ja vasemmistopuolueiden suhteiden perusta luotiin jo ennen sotavuosia. Myöhemmin kokoomus ja Akava ovat lähentyneet toisiaan. Erot puoluepoliittisessa asemoitumisessa eivät silti näy eri ammattiliittojen jäseniä tarkasteltaessa yhtä selvästi kuin ammattiliittojen ja keskusjärjestöjen välillä.

Koulutustason nousu, globalisaatio ja elinkeinorakenteen muutokset ovat muovanneet ihmisten intressejä ja arvoja uudelleen. Aivan kuten poliittiset puolueet ovat riippuvaisia kannattajiensa tuesta, ammattiliitot ovat riippuvaisia jäsenistään. Jäsenmäärä on yhteiskunnallisen vaikutusvallan mittari. Ammattiliittojen pitää seurata jäsenistönsä näkemyksiä ja niissä tapahtuvaa kehitystä.

Vuosina 2011 ja 2015 tehtyjen kansallisten vaalitutkimusten sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan tämänvuotisen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan SAK:n ja Akavan jäsenet ovat viime vuoden aikana loitontuneet toisistaan etenkin puoluepolitiikkaa koskevissa näkemyksissään. Siinä missä ylempinä toimihenkilöinä, johtajina ja asiantuntijoina työskentelevät Akavan jäsenet äänestävät entistä todennäköisemmin kokoomusta, SAK:n liittojen jäsenet äänestävät Sdp:tä yhtä todennäköisesti kuin ennenkin.

SAK:n jäsenistössä vasemmistopuolueiden valta-asema ei kuitenkaan ole entisellään. Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaiset ovat houkutelleet perinteisen työväenluokan äänestäjiä. Nyt perussuomalaiset on jo toiseksi eniten kannatusta saava puolue SAK:n liittoihin kuuluvien keskuudessa.

STTK on koko 2010-luvun luovinut kokoomukseen päin kallellaan olevan Akavan ja Sdp:n tukeman SAK:n välissä. STTK:n puoluepoliittisuus on näkynyt lähinnä yksittäisissä ammattiliitoissa ja niiden jäsenten poliittisessa samastumisessa: suuri osa hoitoalan työntekijöistä on perinteisesti antanut äänensä Sdp:lle ja liiketalouden alemmat toimihenkilöt kokoomukselle.

Perussuomalaisia äänestäviä duunareitakaan ei ole STTK:ssa joukoittain: perussuomalaisten kannatus on vuosien 2011–2016 välillä jopa laskenut. STTK:n jäsenistön puoluekannatuksen voi sanoa hajaantuneen 2010-luvulla tasaisesti neljän keskisuuren puolueen kesken.

Keskusjärjestöjen poliittisessa suuntautumisessa on yksittäisten jäsenliittojen kokoisia poikkeuksia. Kuten joidenkin STTK:n liittojen esimerkki osoittaa, ammatti-identiteetti voi määrittää poliittista identiteettiä enemmän kuin tiettyyn keskusjärjestöön kuuluminen. Johonkin ammattiryhmään kuuluminen vaikuttaa myös selvästi puoluevalintaan ja äänestyskäyttäytymiseen.

Omien etujen ajaminen ja puolustaminen ovat nykyisin painavimpia syitä siihen, miksi työntekijät liittyvät ammattiliittoon. Vaikka järjestäytyminen on yhä monille tärkeää, ammattiliitot ja niiden keskusjärjestöt ovat jossain määrin jäänne perinteisestä ammatteihin perustuvasta luokkarakenteesta. Muutospaineet tuntuvat selvästi.

Uuden keskusjärjestön perustamishanke oli ammattiliittojen yritys vastata muutospaineisiin. On vielä avoin kysymys, kuka tulevaisuudessa puolustaa palkansaajaa – puolue, ammattiliitto vai molemmat. Puoluepolitiikka ja siihen liittyvät asenteet vaikuttavat kuitenkin yhä selvästi ammattiliittojen toimintaan ja järjestöjen keskinäisiin suhteisiin.

Aino Tiihonen

Kirjoittaja on tutkija Tampereen

yliopiston johtamiskorkeakoulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat