Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovun vaiheista jäi monta sivumakua

Vaikka kilpailukykysopimuksen teho jäisi odotetusta, tietoisuus taloustilanteesta on työmarkkinoilla lisääntynyt.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Metalliliiton valtuusto kokoontui perjantaina ylimääräisen kokoukseensa Helsingissä.
Metalliliiton valtuusto kokoontui perjantaina ylimääräisen kokoukseensa Helsingissä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Työmarkkinaneuvottelujen kaavaan kuuluu, että työnantajien ja työntekijöiden sopu saavutetaan vasta juuri ennen takarajaa tai pian sen jälkeen. Vaikka osapuolilla olisi jo varhaisessa vaiheessa käsitys siitä, mitkä ovat lopputuloksen pääpiirteet, omille pitää osoittaa, että tavoitteiden puolesta on taisteltu urheasti.

Sama pätee sisäiseen päätöksentekoon. Mitä enemmän ratkaisussa on ikäviä kohtia, sitä tärkeämpää on, että sen hyväksyminen ei näytä läpihuutojutulta.

Kokouksen pitää olla pitkä, tiedon kriittisistä puheenvuoroista pitää levitä myös kokoushuoneen ovien ulkopuolelle ja lopullisen päätöksen pitää syntyä mielellään sopivan tiukan äänestyksen jälkeen. Vasta sitten avainhenkilöt voivat tulla kameroiden eteen kertomaan, että ratkaisu oli vaikea mutta lopulta osoittautui, että vaihtoehdot olisivat olleet vielä huonompia. Siksi löytyi halua kantaa vastuuta.

Metalliliiton valtuuston päätös hyväksyä kilpailukykysopimus noudatti ainakin ulkoisesti tätä kaavaa. Sopimuksen muut palaset oli saatu riittävän hyvin kohdalleen, joten vientiteollisuuden avainliitto sai päättää, pysyykö rakennelma kasassa vai sortuuko se. Vaikka kielteistä päätöstä pidettiin epätodennäköisenä, se oli kuitenkin sen verran mahdollinen, että pitkin viikkoa muissa työmarkkinaosapuolissa ja hallituksessa oli havaittavissa lievää hermostuneisuutta.

Eikä kilpailukykysopimuksen hiominen lopu vielä Metallin ratkaisuun. Sopimukseen sisältyy monta kohtaa, jotka edellyttävät muutoksia lainsäädäntöön. Sekin on prosessi, jossa työmarkkinajärjestöt ovat mukana.

Runsaan vuoden kestänyt matka hallitusohjelmaneuvotteluista yhteiskuntasopimushankkeen kautta kilpailukykysopimukseen oli mutkikas ja polku kivinen. Etenemistä ei voi pitää minkään osapuolen kannalta voittokulkuna. Prosessikaavio ei pätenyt.

Varsinaista vaikutusarviotakaan ei voi tehdä vielä pitkään aikaan, mutta jo nyt prosessin hyödyllisyyttä voi katsoa monesta suunnasta.

Jos arvostaa sitä, että asioista pystyttiin lopulta sopimaan, arvosana on hyvä. Sivukulujen siirtäminen työnantajilta työntekijöille, työajan pidentäminen ja joustojen lisääminen ovat periaatteellisesti suuria päätöksiä, koska niissä etumerkki on toinen kuin mihin työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa on totuttu. On aikamoinen suoritus päästä sellaiseen tulokseen monipolvisen neuvotteluprosessin jälkeen. Vaikka toimenpiteiden teho jäisi odotetusta, ainakin tilannetietoisuus on lisääntynyt.

Toinen tapa katsoa asiaa on tarkastella sitä poliittisen päätöksenteon näkökulmasta. Liki vuoden ajan keskeiset poliitikot ovat kuluttaneet aikaansa houkutellakseen työmarkkinajärjestöjä hallituksen talouspolitiikan tueksi. Nykyhallituksen työskentelytapojen vuoksi monen muun asian eteneminen on pysähtynyt, kun poliittista pääomaa on kulunut järjestöjen sielunelämän opetteluun. Ei ole lainkaan varmaa, että investointi on osunut kansakunnan kannalta oikeaan kohtaan.

Kolmanneksi asiaa voi katsoa työmarkkinoiden toimivuuden näkökulmasta. Suomella on paljon vahvuuksia, mutta työmarkkinoiden kyky tukea työllistymistä ja talouden uudistumista ei kuulu niihin. Kilpailukykysopimuksessa voi nähdä askelia oikeaan suuntaan, mutta perustellusti voi kysyä, toimiiko nykyinen kolmikanta, jos pitäisi edetä vielä pitemmälle.

Muu maailma ei tunnu antavan Suomelle tasoitusta kovenevassa kilpailussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat