Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon suosio houkuttelee yllättäviä maita

Kiina aikoo jalkapallon suurmaaksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranskassa perjantaina alkanut jalkapallon Euroopan-mestaruusturnaus on monin tavoin latautunut suurtapahtuma. Jalkapalloa kutsutaan usein maailman tärkeimmäksi urheilulajiksi, ja jalkapallon maailmankartalla Eurooppa on yhä se suurin ja vahvin.

Jalkapallossa on paljon huomattavia poliittisia ulottuvuuksia, ja ne näkyvät selvästi myös Ranskan EM-kisoissa.

Ensinnäkin turvatoimet Pariisissa on viritetty tarkoin, sillä EM-kisat olisivat näyttävä paikka terrori-iskulle. Myös pelaajat ovat huolissaan kisojen turvallisuudesta, sillä terrori-iskun riski on suuri.

EM-kisat käydään samaan aikaan, kun suuri jalkapallomaa Britannia äänestää mahdollisesta erostaan EU:sta. Kisojen nostattamalla englantilaisten kansallismielisyydellä arvellaan olevan vaikutusta äänestyspäätöksiin. Jalkapallon ansioihin luetaan sekin, millainen maahanmuuttajien integroija ja toisaalta myös kansallistunteiden kanavoija se on.

Jalkapallon poliittisuutta korostaa myös se, miten Kiina seuraa nyt lajia. Kiina aikoo tosissaan jalkapallon suurmaaksi. Presidentti Xi Jinping käynnisti huhtikuussa hankkeen, jolla Kiinasta on määrä tehdä jalkapallon supervalta vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on, että vuonna 2020 jalkapalloa pelaa 50 miljoonaa kiinalaista, joista 30 miljoonaa on koululaisia.

Kiinassa on käynnissä poliittinen projekti, jonka urheilullisia näyttöjä ei vielä tiedetä. Esimakua on  kuitenkin jo saatu – varsinkin siitä, miten paljon Kiina laittaa rahaa peliin.

Eurooppalaisten joukkueiden huippupelaajia siirtyy nyt Kiinan pääsarjajoukkueisiin hämmentävällä tahdilla ja huimilla siirtosummilla.

Eurooppalaiselle jalkapallolle Kiinan peliliikkeet tarkoittavat sitä, että kilpailu pelaajista kovenee ja kallistuu. Jalkapallomarkkina voi kasvaa kuplaksi asti, ja tästä voi seurata ongelmia seuroille, tv-yhtiöille ja myös jalkapallofaneille.

Jos huippujalkapallon tulevaisuus on sitä, että supervallat ottavat mittaa toisistaan globaaleista pelaajabrändeistä kokoamillaan unelmajoukkueilla, se on tappio sekä jalkapallolle että yleisölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat