Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen ihanne-elämän mallista uhkaa tulla niin kapea, ettei siihen pian mahdu yksikään suomalainen perhe

Treenistä tulee julkisessa keskustelussa yksipuolista jyystöä, jossa lapsia kuritetaan rasitusvammoilla. Tällaista urheilun harrastaminen ei ainakaan ammattitaitoisissa seuroissa ole.

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tutkija Mikko Salasuo peräänkuuluttaa lapsille vähemmän ohjattua harrastusliikuntaa, enemmän vapaata pelailua (HS 9.6.). Hänen mukaansa nykylapset harrastavat liian kovaa, liian kilpailuhenkisesti.

Salasuo on tärkeän aiheen äärellä, ja hänellä on paljon erinomaisia huomioita. Moni harrastus on jo varhain hyvin intensiivistä. Kalleimpien lajien harrastusmaksut ovat niin suuria, että keskiluokkainenkin perhe joutuu tinkimään jostain muusta, jos aikoo pyörittää lasten lajiruljanssia vuodesta toiseen.

Samoin totta on, että harrastusten kehittyminen kilpailevaan suuntaan tulee monille pikkulasten vanhemmille yllätyksenä.

Mutta kun Salasuo sanoo, että lapsen kuin lapsen pitäisi liikkua ohjatusti korkeintaan kaksi kertaa viikossa, tullaan pulmallisempaan ajatteluun. Ajatus on tällöin, että lapsen vapaa oleilu on automaattisesti harrastamista parempi vaihtoehto.

Ohjatun liikunnan tilalle Salasuo ehdottaa pihalla pelailua kavereiden kanssa. Hän vaikuttaa ihannoivan maailmaa, jota kaikilla nykylapsilla ei yksinkertaisesti ole. Kaikki lapset sen paremmin Helsingissä kuin maakunnissakaan eivät asu idyllisessä pihapiirissä, jossa on yhtä aikaa sekä turvallinen piha että samanikäisiä ja samoista asioista kiinnostuneita pelikavereita. Lapsen arki voi todellisuudessa kulua kotona pikkusiskon ja television seurassa.

Harrastusmaailma näyttäytyy tässä ajattelussa myös turhan helposti iloisen pihaleikin täydellisenä vastakohtana, aikuisten totisena maailmana. Treenistä tulee julkisessa keskustelussa yksipuolista jyystöä, jossa lapsia kuritetaan rasitusvammoilla. Tällaista urheilun harrastaminen ei ainakaan ammattitaitoisissa seuroissa ole. Kilpalajienkin maailmassa leikitään, hypellään ja nauretaan kavereiden kanssa.

Vaikeinta harrastusmäärien tiukassa luokittelussa oikeaan ja väärään on kuitenkin ajatus siitä, että tavallinen vanhempi uhkaa koko ajan pilata lapsensa. Suomalaisten vanhempien päähän taotaan muutenkin joka puolelta ajatusta siitä, että kaikki on lapsille jollain tavoin vaarallista. Jos ei harrasta mitään, passivoituu. Jos harrastaa enemmän kuin kaksi kertaa viikossa, ylisuorittaa.

Lapsen ihanne-elämän mallista uhkaa tulla pahimmillaan niin kapea, ettei siihen pian mahdu yksikään suomalainen perhe – tekipä perhe vapaa-ajallaan mitä tahansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat