Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni syöpäpotilas jää ilman uusinta hoitoa

Uusien lääkkeiden ja hoitojen potilastutkimukset ovat muuttuneet liian kalliiksi tiukkojen viranomaisvaatimusten vuoksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lääketiede kehittyy nopeasti laboratorioissa. Samalla viranomaissäätely on lisääntynyt vuosi vuodelta. Yhä harvempi uusi lääke tai hoito pääsee kliinisiin tutkimuksiin, ja vain muutama prosentti syöpäpotilaista pääsee osallistumaan hoidon kehittämiseen tähtäävään tutkimukseen.

Viranomaisvaatimusten vuoksi monet potilastutkimukset ovat muuttuneet niin kalliiksi, että vain lääkeyrityksillä on varaa niihin. Yrityksistä riippumaton akateeminen tutkimus, jolla on ollut suuri rooli yhteiskunnan kannalta tärkeiden kysymysten ratkonnassa, on vähentynyt Suomessa ja Euroopassa.

Jotta lääke saa myyntiluvan, sitä on tutkittava useassa eri vaiheessa. Kustannuksia syntyy myös niistä tutkimuksista, jotka eivät onnistuneet, ja niistä molekyyleistä, jotka eivät lopulta saaneet myyntilupaa.

Tutkimuskustannusten kasvu näkyy suoraan lääkkeiden hinnan nousuna. Kahdenkymmenen potilaan kliininen tutkimus uudella biologisella lääkkeellä voi maksaa kymmenen miljoonaa euroa.

Kokonaan uuden lääkkeen kehittämisen kustannukset ovat useita miljardeja euroja. Yritykset eivät kehitä lääkkeitä tappiollisesti, vaan kustannukset siirtyvät lääkkeiden hintoihin: laskun maksavat veronmaksajat, vakuutuksenottajat tai potilaat.

Syöpä on vakava sairaus, joka voidaan useimmiten parantaa olemassa olevilla hoidoilla. Mutta jos kyseessä on etäpesäkkeitä lähettänyt kiinteä kasvain – eli muu kuin veren syöpä –, nykyiset hoidot eivät aina riitä. Vaikka hoidot aluksi tehoaisivat, jossain vaiheessa tauti etenee. Kun rutiinihoidot on käytetty, moni potilas haluaisi pohtia kokeellisempia, tulevaisuuden hoitomuotoja.

Syövän hoitoon on tullut monia uusia keinoja, joista yksi on syövän immunoterapia. Siinä elimistön oma puolustusjärjestelmä saadaan tunnistamaan syöpäsoluja viallisiksi. Jo 120 vuotta kestäneen kehitystyön jälkeen useita tämän ryhmän lääkkeitä on kliinisissä tutkimuksissa, ja muutama on jo läpäissyt viranomaisseulan.

Kokeellinen hoito tarkoittaa hoitoa, jonka tehokkuudesta ja turvallisuudesta ei ole laajaa tieteellistä tutkimusnäyttöä. Erona niin kutsuttuihin vaihtoehtoisiin hoitoihin on se, että kokeellinen hoito perustuu lääketieteeseen.

Joskus kokeellisissa hoidoissa on kyse siitä, ettei hoitoa ole tutkittu juuri sellaisella potilaalla, jota haluttaisiin hoitaa. Harvinaisissa sairauksissa potilaita ei välttämättä ole tarpeeksi kunnolliseen kliiniseen tutkimukseen, tai siihen ei ole ollut tarpeeksi suurta taloudellista motivaatiota. Kliiniset tutkimukset voivat olla kesken, sillä niiden kesto on tyypillisesti yli kymmenen vuotta. On myös lääkkeitä ja hoitoja, joita ei ole tutkittu laajasti, koska tutkimuksille ei ole löytynyt rahoittajaa.

Etäpesäkkeitä lähettäneen syövän hoidon kokeellisuutta lisää se, että jokainen kasvain ja jokainen potilas on erilainen. Siksi hoitokin pitäisi räätälöidä yksilöllisesti. Pitkälle kehitetyt lääkkeet eli geeniterapia ja soluterapiat – lääketieteen tarkimmin säädellyt hoitomuodot – tarjoavat suuret mahdollisuudet hoitojen yksilöllistämiseen. Niitä varten on säädetty hyödyllinen EU-asetus, jossa määritetään sairaalapoikkeus eli yksilöllinen hoito lääkärin yksinomaisen vastuun alaisuudessa.

Omat kokemuksemme sairaalapoikkeuksen mukaisista syövän immunoterapiahoidoista osoittivat, miten vaikeaa uusien teknologioiden hyödyntäminen käytännössä on.

Kaikkiaan 290 potilasta hoidettiin turvallisesti, ja osa tuntui hyötyvän tilanteessa, jossa henkeä uhkaava syöpä oli etenemässä rutiinihoitojen jälkeen. Hoito-ohjelma loppui kuitenkin äkisti vuonna 2012.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean uusi osastopäällikkö pyysi tuolloin poliisia tutkimaan, onko hoito-ohjelmassa sittenkin kyseessä kliininen lääketutkimus, jota tehdään ilman tutkimuslupaa. Oikeusprosessin jälkeen Fimean epäily todettiin aiheettomaksi, mutta hoito-ohjelman alkaminen uudelleen ei ole todennäköistä.

Monen asian pitäisi muuttua viranomaisten toiminnassa, jotta lääketiede saataisiin valjastettua optimaalisesti potilaiden auttamiseen. Lääkekehityksen ja tutkimuksen säätelyä tarvitaan, mutta sen vieminen liiallisuuksiin johtaa lääkkeiden hintojen jatkuvaan nousuun ja vähentää parantumattomasti sairaiden potilaiden mahdollisuuksia päästä hyötymään lääketieteen edistymisestä.

Akseli Hemminki

Kirjoittaja on kliinisen onkologian professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat