Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpoon asetetaan ylisuuria odotuksia

Kokoomuksessa tuskin paljon mikään muuttuu, ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo juhlii vaalivoittoaan puoluekokouksessa Lappeenrannassa.
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo juhlii vaalivoittoaan puoluekokouksessa Lappeenrannassa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Sisäministeri Petteri Orpo valittiin lauantaina kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi puoluekokouksessa Lappeenrannassa. Läheltä piti, ettei hän saanut vaadittavaa yli puolta äänistä jo ensimmäisellä kierroksella. Kun toisen kierroksen äänestystulos selvisi, kokousväen hurmos oli liki samaa luokkaa kuin kaksi vuotta sitten Alexander Stubbin tultua valituksi puheenjohtajaksi.

Stubbin loppukiri ei aivan riittänyt. Moni oli kuulevinaan hänen esittelypuheenvuorossaan luovuttamisen merkkejä. Sen sijaan Orpon puheessa nähtiin intoa, jota hänen kampanjassaan ei vielä ollut nähty.

Tyytymättömyys Stubbiin oli kahdenlaista: markkinaliberaalien mielestä kokoomus on joutunut nykyisessä hallituksessa antamaan liikaa periksi. Stubbin työtä läheltä seuranneet, muun muassa puolueen kansanedustajat, olivat puolestaan tuskastuneet siihen, ettei Stubb ymmärtänyt kotimaan asioita saati kiinnostunut niistä.

Orpo oli kokoomuksen mahtimiesten – nomenklatuuran – ehdokas, kuten Jan Vapaavuori oli kaksi vuotta sitten. Silloin Stubb pääsi yllättämään puolueen eliitin. Enää ei niin päästetty tapahtumaan.

Stubb on historian ensimmäinen kokoomuksen puheenjohtaja, joka on halunnut jatkaa ja äänestetty nurin. Yleensä epäonnistunut puheenjohtaja on itse ymmärtänyt vetäytyä syrjään tai häntä on kehotettu luopumaan.

Erikoinen tilanne näkyi myös kokouksen tunnelmassa. Moni oli pahoillaan, että joutui tekemään Stubbille niin ikävästi mutta että se oli kuitenkin tehtävä.

Ilkka Suomisen vuosista lähtien kokoomuksen puheenjohtajat ovat noudattaneet erikoista kaavaa: pitkäaikaista ja onnistunutta puheenjohtajaa on seurannut lyhytaikainen ja siis epäonnistunut puheenjohtaja. Suomista seurasi Pertti Salolainen, häntä Sauli Niinistö, sitten tuli Ville Itälä ja hänen jälkeensä Jyrki Katainen.

Pahin pettymys kokoomusväelle on ollut, ettei Stubbin henkilökohtainen suosio ole näkynyt kokoomuksen kannatuksessa. Kokoomuslaisille ei tuntunut riittävän, että puolueen kannatus matelee alle 20 prosentissa.

Kohtuuden nimissä on sanottava, että Stubbiin asetettiin aivan epärealistisia toiveita. Hänen johdollaan kokoomus kuitenkin sai viime vuoden eduskuntavaaleissa siedettävän tuloksen.

Sama uhkaa nyt Orpoa: moni odottaa, että hän nostaa kokoomuksen taas taistelemaan suurimman puolueen asemasta. Ensimmäinen todellinen mittaus on ensi kevään kuntavaaleissa.

Kaikkia odotuksia voi olla erittäin vaikea lunastaa. Eikä kokoomus ole Stubbin aikana edes ollut pahassa henkisessä jamassa. Kehnompiakin aikoja on puolueessa nähty.

Mikä kokoomuksessa nyt muuttuu? Tuskin paljon mikään, ainakaan lyhyellä aikavälillä. Stubbin ja Orpon välinen kisa ei ollut millään tavalla linjavaali. Kyse oli pelkästään henkilöistä – tai vielä tarkemmin, mielikuvista, joita kokoomusväellä oli kahdesta pääehdokkaasta. Kumpikin edustaa kokoomuksen keskustaoikeistolaista valtavirtaa. Puheenjohtajavaali tuskin tekee puolueväkeen pitkäaikaista railoa. Ministerivaihdoksia toki tulee.

Orpon valinnassa nähdään eräänlainen paluu Kataisen aikaan. Orpo on rauhallinen ja sovitteleva keskitien kulkija, joka ei herätä voimakkaita tunteita puolesta eikä vastaan. Hän on turvallinen valinta kokoomuksen konservatiivien mieleen.

Orpon asiaosaamiseen puolue luottaa: hän on ollut tähänkin asti kokoomuksen pääneuvottelija monissa hallituksen kiperissä kiistoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat