Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan kannattaisi toivoa, että Britannia jää unioniin

Kiinan asema markkinatalousmaana jakaa unionimaita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian mahdollisen EU-eron seurauksia on pohdittu aika lyhyellä aikavälillä: tuleeko juhannuksen jälkeisestä ajasta sekava ja miten pian maa saa aikaiseksi uudet kauppasopimukset unionin kanssa. Erolla olisi myös pitkäaikaisia ja unionin peruslinjaan vaikuttavia seurauksia.

Britannia on tunnettu unionissa vapaan kaupan kannattajana. Maan EU-linja poikkeaa muutamissa muissakin asioissa valtavirrasta. Toisin kuin EU-eroa haluava leiri ymmärtää, Britannia on ollut vahva ja omia tavoitteitaan läpi saava vaikuttaja Brysselissä.

Jos Britannian paino katoaa, asetelma heilahtaa.

Esimerkiksi voi ottaa muutamia tulevia linjauksia. Euroopan unionin on määrä päättää tämän vuoden aikana, voidaanko Kiinalle antaa markkinatalouden asema.

Kun Kiina liittyi vuonna 2001 Maailman vapaakauppajärjestöön WTO:hon, sille kirjattiin 15 vuoden siirtymä markkinatalousmaaksi. Kiinan mukaan tämä oli lupaus ja vuosi 2016 takaraja. Euroopassa linjausta on tulkittu myös koeajaksi.

Markkinatalousstatus edellyttää muun muassa sitä, että tuotteiden hinnat määräytyvät markkinaehtoisesti eivätkä valtion tukien ja ohjauksen pohjalta.

Jos status myönnetään, kiinalaista tuontia Eurooppaan on entistä vaikeampaa estellä polkumyyntitulleilla.

Asia jakaa EU-instituutioita, kuluttajajärjestöjä ja teollisuutta. EU-komissio suhtautuu tiettävästi kohtalaisen suopeasti Kiinan aseman muutokseen.

EU-parlamentti järjesti asiasta neuvoa-antavan äänestyksen painostaakseen komissiota. Europarlamentaarikot ilmoittivat, että Kiina ei täytä ehtoja.

Unionimaatkin ovat jakautuneet. Ne maat – kuten Välimeren reunavaltiot –, jotka ovat suoraan halvan kiinalaistuonnin tulilinjalla, vastustavat aseman myöntämistä. Myös Ranska kuuluu tähän leiriin. Britannia, Pohjoismaat ja Hollanti suhtautuvat Kiinan toiveeseen suopeammin.

Jos Britannia jättää unionin, yksi vapaakauppaleirin heikentymisen konkreettinen seuraus voi olla se, että EU heilahtaa Välimeren maiden linjalle eikä Kiina saa haluamaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat