Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intian Modi hakee suurvalta-asemaa

Intian pääministeri tiivistää suhteita Yhdysvaltoihin ja muihin länsimaihin, ja saa sivustatukea suurilta intialaisyhteisöiltä maailmalla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Carlos Barria / REUTERS
Intian pääministeri Narendra Modi jakoi nimikirjoituksia Yhdysvaltain kongressiedustajille keskiviikkona.
Intian pääministeri Narendra Modi jakoi nimikirjoituksia Yhdysvaltain kongressiedustajille keskiviikkona. Kuva: Carlos Barria / REUTERS

Kutsujen puute presidentti Barack Obaman vieraaksi Valkoiseen taloon ei ole ongelma Intian pääministerille Narendra Modille. Viime viikolla Modi oli vierailulla Yhdysvalloissa neljättä kertaa tultuaan pääministeriksi vajaat kaksi vuotta sitten.

Intia ottaa hieman alle 1,3 miljardin ihmisen väestöllään nopeasti Kiinaa kiinni maailman väkiluvultaan suurimpana maana. Samalla Modi yrittää nostaa Intiaa suurvallaksi Kiinan rinnalle. Maiden väliset erot taloudessa ja vaikutusvallassa ovat vielä suuret, mutta Modi kaventaa eroa molemmilla osa-alueilla.

Modi on käynnistänyt ulkopolitiikassa merkittäviä muutoksia, jotka korostavat Intian painoarvoa mutta voivat myös synnyttää kiistoja varsinkin Kiinan kanssa. Taloudessa Modin päähaaste on Intian valtava ja hajautettu byrokratia.

Keskiviikkona Modi puhui Yhdysvaltojen kongressin kahden kamarin yhteisistunnossa, mikä on erityinen huomionosoitus vierailevalle valtionpäämiehelle. Lämmin vastaanotto korostuu, kun huomioi, että jokunen vuosi sitten Modi ei olisi ollut lainkaan tervetullut Yhdysvaltoihin.

Vielä vuosituhannen alussa laki olisi myös kieltänyt Yhdysvaltojen presidenttiä keskustelemasta Intian pääministerin kanssa ydinaseturvallisuudesta. Nyt ydinaseturvallisuus oli yksi vierailun pääaiheista.

Modin henkilökohtaiset poliittiset rasitteet ovat liittyneet hänen menneisyyteensä hindujen ääriliikkeeksi kuvatussa Kansallisessa vapaaehtoisorganisaatiossa RSS:ssä. Politiikkaan Modi nousi vuonna 2002, kun hänet valittiin hindunationalistisen puolueen BJP:n ehdokkaana Gujaratin osavaltion pääministeriksi.

Siitä lähtien Modin mainetta ovat varjostaneet muslimiväestön vastaiset mellakat, jotka vaativat Gujaratissa samana vuonna vähintään satoja ihmishenkiä.

Intialaiset politiikan asiantuntijat arvioivat, ettei Modi ole pääministerinä ajanut uskonnollista agendaa. Häntä arvostellaan kuitenkin siitä, että hän on yrittänyt muuntaa historiaa liioittelemalla hindunationalistien roolia Intian itsenäisyystaistelussa.

Modi korottaa henkilökohtaista profiiliaan hieman samaan tapaan kuin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Turkissa, mutta toistaiseksi ilman samoja pyrkimyksiä tukahduttaa sananvapautta. Sananvapauden ongelmat Intiassa ovat merkittäviä, mutta ne ovat vanhempaa perua.

Kotirintamalla Modin päätavoite on Intian talouden uudistaminen ja avaaminen. Tuloksia kuvataan keskeneräisiksi, mutta alkuvuoden 7,9 prosentin talouskasvu tekee Intiasta menestystarinan.

Selkein muutos kansainvälisessä politiikassa on Yhdysvaltojen ja muidenkin länsimaiden aseman korostuminen. Palkintona siitä ja Modin tuoreesta käynnistä Washingtonissa voi olla pääsy ydinteknologian valmistajamaiden ryhmään (NSG), joka aikoinaan perustettiin nimenomaan reaktiona Intian ydinkokeeseen vuonna 1974.

Intian ulkopolitiikan aiempaa linjaa on kuvattu harkituksi strategiseksi epäselvyydeksi, jossa Venäjällä oli nykyistä keskeisempi asema. Naapurimaa Pakistan on edelleen Intian uhkakuvien joukossa lähes pakkomielle. Tärkeintä kilpailijaa Kiinaa rauhoitellaan vakuuttamalla, ettei Intia hae kiistoja sen kanssa.

Modi hakee myös määrätietoisesti yhteyttä maailmalla asuvien intialaisten valtaviin yhteisöihin. Modin niiden kanssa järjestämien tapaamisten tunnelmaa on verrattu rockkonserttiin. Tämä osoittaa, että Modi on kekseliäs.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat